2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2024.01.25.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Múzeumi innováció Gyulán

2024.01.22.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont - Gyula
A gyulai Almásy-kastély
Cím: 5700, Gyula Kossuth u. 15.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
2024.01.25.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Eddig nem alkalmazott, új formában védi az időszaki kiállításában szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastély. A helyi szakemberek a látogatók szórakoztatását kötötték össze a műtárgyvédelemmel Munkácsy: a sikersztori című tárlatukban.

Az országban elsőként az úgynevezett okosfóliát alkalmazza Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A kiállítóhely a december elején nyílt, Munkácsy: a sikersztori című időszaki tárlatában helyezett el grafikákat ebben az egyedülálló formában.

- Az okosfólia egy üveg felületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát – tájékoztatott Temesváry János, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetője. A szakember közlése szerint elsősorban irodákban és okosotthonokban használják a technológiát térelválasztásra és árnyékolásra.

- Egy üvegfalú tárgyaló vagy iroda esetében a külvilág kizárására szolgálhat. De a rendszer akár az UV sugarak 99%-át és az infra sugarak 90%-át is elnyeli, egy helyiség naphőtől való védelmére is alkalmas tehát.

Temesváry János hozzátette: első alkalommal a gyulai Almásy-kastély Sisi-kiállításában használták az okosfóliát.

- Abban az esetben még csak a látogatókat akartuk egy különleges látványelemmel meglepni úgy, hogy az Erzsébet császárnét ábrázoló festmény a kép előtti meghajlással vált láthatóvá. A Munkácsy-kiállítás kapcsán azonban felismertük, hogy állományvédelmi funkcióját is a javunkra fordíthatjuk – fogalmazott.

Felidézte: a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára a bő egy évre tervezett kiállításba Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat.

- A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével lesznek láthatók. A beépített egyedi fejlesztésű vezérlőelektronika segítségével mindkét esemény vezérli a beépített világítást, valamint áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat egyébként roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák.

A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyeket működtető cég műszaki vezetőjét.

A gyulai Almásy-kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításában egyébként más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők; a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát.