2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

2023.11.07.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Hiteles múzeumi variációk és arany süni vándordíj átadó

2023.09.04.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Némedi Imre halasi nyugdíjas lakossági-, magánkezdeményezésére utcanévmagyarázó tábla került ki a Szász Károly utca 55. számhoz.
Szász tábla avatás
Fülöp Róbert polgármester avatóbeszédét követően Végső István történész (EKI) mesélt a püspök irodalmár életéről. Az erdélyi származású Szász Károly (1829-1905) református lelkész hányattatott sorsa ellenére nagy irodalmi és egyházi karriert futott be. A Dunamelléki Egyházkerület püspöke lett, de emellett a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság tagja is. Műfordító is volt.

Mivel nyaranta Halason volt a feleségével, itt fordította Dante, Shakespeare, Tennyson, Moliére, Verne, Goethe, Poe és mások írásait. A világirodalom klasszikusai először Halason "kerültek át" magyar nyelvre. Egykor volt házát ma is emléktábla jelöli a Szász Károly utca 33. szám alatt.

A Pásztortűz Egyesületen belül működő Gózon István Irodalmi Kör tagjai Szász Károly kapcsán írt verset mondtak, illetve olvastak a költő írásából.

Fülöp Róbert polgármester és Némedi Imre avatták a szép táblát. Ezután baráti beszélgetés indult, főként az újabb emlékművek avatása tekintetében.