2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2023.01.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kémiaérettségire való felkészülést ne hagyd az utolsó pillanatra! Az évek során elsajátított tudást az érettségi évében a gyakorlással és tudásod felfrissítésével töltsd. A felkészülésben nagy segítségedre lehetnek az előző évi érettségi feladatsorok.
Hasznos a régi érettségi feladatokat megoldani a felkészülés alatt?
A lehetséges kérdéstípusok pontosan meghatározottak, és az előző évek vizsga leírásaiból, valamint kérdéssoraiból előre ismertek. A feladatsorok gyakorlásával rögzülnek és ismerőssé válnak az egyes feladattípusok, így emiatt már nem fogsz elbizonytalanodni a vizsga idején.

Felkészülés az érettségi vizsgára

Az érettségire való felkészülés során a korábbi évek feladatsorai nagyon hasznos segédeszközöknek bizonyulhatnak. A Lvlmeup.hu kémiaérettségire felkészítő tananyagát összeállító tanárok javaslata az, hogy érdemes minél előbb megismerni a típusfeladatokat a felkészülés során, azonban a felkészülés különböző szakaszaiban eltérő szerepük van a feladatok gyakorlásának.

A tanulásra szánt időszak elején még csak támpontot adnak, míg a vizsga előtti hetekben a feladatok begyakorlása a legfőbb szempont, amiért érdemes a korábbi évek vizsgáinak újraírása.

A felkészülés első szakasza

A szeptemberi sulikezdés idején rengeteg a teendőd, de már ekkor érdemes elkezdened átismételni a korábbi évek anyagait. Vedd elő a füzeteidet és rendszerezd a tartalmakat. Fűzd fel a különböző témaköröket egy idővonalra, és ennek mentén haladj majd a felkészülés során. A korábbi évek érettségi feladatlapjait ekkor már előveheted, és kezdj el ismerkedni a kérdéstípusokkal.

Ekkor még nem feltétlenül kell, hogy végighaladj egy-egy teljes feladatlap megoldásán, hiszen a tudásod még nem frissült fel annyira, hogy tökéletes legyen a megoldás. Viszont a kérdések nehézségi fokára, a feladatsorok összeállítására már rálátsz, így lehetőséged lesz felkészülni a későbbiekben ezekre, így könnyebb lesz a megoldásuk is. A kérdések áttanulmányozásával közelebb jutsz annak tudatosításához, hogy milyen témakörök merülhetnek gyakran fel az érettségin.

A felkészülés további szakasza

Néhány hónappal a megmérettetés előtt már összesűrűsödnek a feladataid, hiszen más tantárgyakból is vizsgáznod kell. Ebben az időszakban már elég jól kell ismerned a kémia tantárgy témaköreit. Már néhány alapvető számítási feladatot is könnyen megoldasz, úgyhogy rátérhetsz a bonyolultabb kérdések megválaszolására. Itt az ideje, hogy elkezdj teljes feladatsorokat megoldani!

Hamar kiderül, hogy milyen témakörökben vagy gyengébb, ezekre érdemes ráerősíteni. A feladatsorok megoldásával megismerheted a pontozási és javítási módokat, ezzel szintén közelebb kerülhetsz a jó érdemjegy megszerzéséhez.

Hasznos lehet, ha ugyanannyi idő alatt töltöd ki a tesztet, mint amennyi időd a vizsgán lesz, és csak azokat a segédeszközöket használod, melyek az érettségin megengedettek. Ezzel hozzászoksz a vizsgaszituációhoz, kevésbé fogsz stresszelni és jobban be tudod majd határolni, hogy egy-egy feladattípus megoldására mennyi időt hagyj magadnak.