2022.06.15.
Néprajzi Múzeum

Egy napom

2022.04.28.
Néprajzi Múzeum

Etnofotó

2022.07.01.
Erkel Ferenc Művelődési Központ

Díszlövések a várostrom évfordulóján

2022.06.30.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Horvátországban lesz látogatható a magyar Fiume-kiállítás

2022.06.28.
Székely Nemzeti Múzeum - Lábasház

A hónap műtárgya a Lábasházban

2022.06.28.
Móra Ferenc Múzeum

Hétezren a szegedi Múzeumok Éjszakáján

2022.06.21.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Új szerzemények a Sisi-kiállításban

Néprajzi Múzeum - Budapest
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2022.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Június közepétől a Néprajzi Múzeum új kiállításai kurátori vezetéssel is felfedezhetők. A ZOOM, a Kerámiatér és a Megérkeztünk tárlatok az alkotók segítségével és értelmezésében tárulnak fel az érdeklődők számára.

A Néprajzi Múzeum 150 év után végleges helyére, a Városliget kapujába költözött, ahol több új kiállítással és különleges élményekkel várja a látogatókat. Június közepétől a múzeum programjai között kurátori tárlatvezetések is elérhetők.

A ZOOM látványos terében a látogató a megszokottól eltérő múzeumi élményben részesülhet: a kurátorok itt értelmezések, szövegek nélkül mutatják be a tárgyakat játékos megközelítések segítségével. Ha belépünk ebbe az etnográfia és muzeológia nézőpontjait felforgató világba, nézőpontváltásra lesz szükségünk, hogy bizonyos ellentétpárokon keresztül képesek legyünk a dolgok mélyére zoomolni. Ebben segít most a kurátor!

A Megérkeztünk kiállításban a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből meglepő tárgyak kerülnek elő. Az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen, frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard, vagy Amur-vidéki halbőr ruha. Hogy mik voltak a válogatás szempontjai, vagy miről mesél egy-egy tárgy, többek közt az is kiderül a kurátorok által tartott vezetéseken.

Mostantól az épület főlépcsője mellett mintegy 4000 műtárgyat felvonultató lenyűgöző Kerámiatér is megismerhető a kurátorok szemével. A látványtárban, mely nyitvatartási időn túl is ingyenesen látogatható, a kerámia tárgyak a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből kerülnek bemutatásra. Aki a kurátorokkal közösen végigböngészi ezeket, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható.