2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2022.06.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A minimalizmus manapság igen kedvelt fogalom, ráadásul nemcsak a lakberendezést, hanem az életfelfogást illetően is. Ennek oka, hogy némelyek mostanra besokalltak a fogyasztói társadalom elvárásaitól, és tudatosan választják a visszafogottságot, legyen szó akár a mindennapi szokásaikról, akár otthonuk megjelenéséről.
Ahol a kevesebb mindig több - a minimalista stílus
A minimalista nem egyenlő a hiányossal!

Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy egy félig berendezett lakásra is rámondják, hogy “ez nem hiányos, csak minimalista.” Holott ez az irányzat nem arról szól, hogy félkészen hagyjuk az enteriőrt, hanem arról, hogy kevés berendezési tárggyal is teljességet teremtünk.

Egy minimál stílusú otthont ez az összhang jellemez az előszobától kezdve a Home&Style konyhai kiegészítőkön át a hálószobai bútorokig, és azt az üzenetet közvetíti, hogy a tulajdonosa anélkül is jól érzi magát, hogy felesleges holmikkal zsúfolná teli az életterét.

A minimalizmust nem véletlenül nevezik a “kevés szépség stílusának”, hiszen a bútorok oly módon kerültek összeválogatásra, hogy odavonzzák a tekintetet és nem keltenek hiányérzetet, hanem a teljességet sugallják.

A minimalizmus három fajtája

Talán meglepő, de még egy ilyen egyszerű irányzatnak is három különféle ága van, de ez is azt bizonyítja, hogy e stílus sokkal összetettebb, mint amilyennek elsőre tűnik.

A lényegi minimalista - ahogy arról az elnevezés is árulkodik - az irányzat lényegét, fő mondanivalóját fogja meg, vagyis azt tartja szem előtt, hogy tényleg kevés tárgy vegye körül otthonában. Ez történhet amiatt, mert kicsi a rendelkezésre álló hely, amiatt, hogy nem szeret a lakberendezéssel bíbelődni, vagy szimplán azért is, mert így sokkal könnyebben tud rendet tartani, és nem kell kerülgetnie a rengeteg berendezési tárgyat.

Az esztétikus minimalista számára az egyedi megjelenés kulcsfontosságú, hiszen ő úgy tartja, hogy ebben a stílusban is kiválóan ki tudja fedezni az egyéniségét. Lehet, hogy valójában sok berendezési tárgya van, de ezek olyan trükkösen vannak elhelyezve, hogy egy látogató számára észrevehetetlenek.

A tudatos minimalistánál pedig az értékek képviselnek nagy jelentőséget. Az ő otthonában minden tárgyhoz köti valamilyen szép emlék, vagy fontos jelentéssel bír számára. A tárgyak értékét nem pénzben méri, hanem azokat a darabokat részesíti előnyben, melyekre jólesik ránéznie, mert vagy egy szeretett személytől kapta, vagy életének egy fontos pillanatát idézi fel.

Hogyan alakítsuk át otthonunkat minimalistává?

Egy minimalista lakás legfontosabb ismérve, hogy nagy padlófelületek vannak szabadon, emiatt a tér tágasnak, szellősnek tűnik. Nincsenek egymás mellé zsúfolt bútorok, melyek közt csak ügyesen lavírozva lehet elférni, hanem szinte kergetőzni lehetne a szobákban.

Emellett az is fontos, hogy ne használjunk egyetlen helyiségben túl sok színt: alkalmazzunk egy-két összeillő színkombinációt (a fehér és a fekete például szinte mindenhez jól megy), vagy egyazon szín különféle árnyalatait. Ne halmozzunk fel felesleges dísztárgyakat, kifejezetten előnyös, ha sok felület üresen marad.