2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

Néprajzi Múzeum - Budapest
Néprajzi Múzeum látványterv
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: K-V 10-18
2022.04.28.
filmművészet, fotóművészet, hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Budapest FotóFesztivál ideje alatt induló Etnofotó oldal a Néprajzi Múzeum egyedülálló fotó- és mozgókép gyűjteményének izgalmas, eddig nem látható vetületét mutatja be. A muzeológusok exkluzív darabokat és tematikus válogatásokat tárnak fel a múzeum gyűjteményeiből, különleges időutazásra invitálva a szakmai érdeklődőket és a széles nagyközönséget is.
Etnofotó
A Néprajzi Múzeum gyűjteményében a közel 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket őriz, melyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig.

A néprajzkutatók maguk is sokat fényképeztek terepen, de igyekeztek az etnográfia iránt érdeklődőket is bevonni a gyűjtőmunkába, ezzel számtalan amatőr fényképész felvételével gazdagítva a múzeum anyagát. Emellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felévteleit is nagy számban őrzi a gyűjtemény.

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a Fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75000 darabot számláló üvegnegatív gyűjtemény. Hasonlóképpen különlegességnek számít a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot magában foglaló Diapozitív gyűjtemény. A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú 16mm-es filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók. A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amtőrfilmes használatra fejlesztett 9,5mm-es filmtekercsek.

Az Etnofotó blogon a Néprajzi Múzeum muzeológusai ebbe a több mint 340000 egyedileg leltározott fényképfelvételt és közel 400 filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól rendszeresen izgalmas betekintést. A képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó viszont bevezeti a látogatót az adott fénykép vagy mozgókép világába: feltárja keletkezési körülményeit, hátterét, tárgyát, kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinfókkal látja el a nézőt.

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoport vagy kép bemutatása történik: az egyik első cikkből megismerhetjük például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének történetét. Az oldal a gyűjtemény ritkaságainak bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.