2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2021.09.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Neked van már nyugdíj-megtakarításod? Ha nincs, akkor arra számítasz, hogy megfelelő összegű lesz a nyugdíjad? Egyáltalán számítasz arra, hogy lesz bármi?
Neked lesz nyugdíjad? Itt az ideje elindítani a nyugdíj-megtakarítást!
Fontos mindenki számára, hogy elkezdje a nyugdíj-megtakarítást, mert sajnos jelen állás szerint nem sok esély van egy jó állami nyugdíjra. Ma már az országban körülbelül 1,5 millióan el is kezdték ezt a megtakarítást. Aki még nem, annak is itt lenne az ideje, hogy belevágjon. Ha esetleg te sem kezdted még el, és ennek az információhiány az oka, akkor mindenképp olvasd el ezt a bejegyzést!

Gondold végig!

Két dolgot kell végiggondolnod, illetve megnézned. Egyrészt azt, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt. Másrészt azt, hogy várhatóan mekkora összegre lesz szükséged akkor, hogy kényelmesen meg tudj élni, és ne kelljen nélkülöznöd.

A várható nyugdíjad kiszámítása jelenleg a következőképpen történik. Az életed során megszerzett teljes szolgálati időd és az 1988. január 1. után szerzett jövedelmeid alapján számolnak. A jövedelmeid mai értékre számolják, és ennek veszik a 80%-át. Ez lesz a te várható nyugdíjad. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor mindenképp el kell kezdened gyűjteni a nyugdíjad kiegészítésére.

Mikor érdemes belekezdeni a nyugdíj-megtakarításba?

A legjobb időpont erre már a múltban van, a második legjobb pedig ma! Ha már az első jövedelmedből, a húszas éveid legelején elkezdesz tartalékolni, akkor alacsony havi befizetésekkel is szép összeget tudsz összegyűjteni.

De minél később kezdesz bele, annál nagyobb összegre lesz szükséged havonta, hogy a vége ugyanaz az összeg legyen. Továbbá ezzel jelentős hozamtól és állami támogatástól eshetsz el. Épp ezért érdemes mielőbb belevágni! Ha még nem élsz ezzel a lehetőséggel, akkor javaslom átnézésre a nyugdíjbiztosításokat a Banknavigator oldalán, méghozzá mielőbb!

Mekkora összeget fizessek be havonta?

Minél nagyobb összeget fizetsz be, annál nagyobb lesz a végösszeg, annál jobb dolgod lesz a nyugdíjas éveid alatt. Azonban ahhoz, hogy valóban kiaknázd ezt a megtakarítási formát, érdemes mielőbb elkezdve, akár folyamatosan növelve is az összeget takarékoskodni.

Ha időben elkezded, akkor havi 20-30 ezer forint is elég ahhoz, hogy végül több mint 20 millió forintod legyen. Ha viszont ezzel vársz a negyvenes éveidre, akkor már ugyanehhez az összeghez akár 60-80 ezer forintos befizetésekre is szükséged lehet. Ezért nem érdemes várni vele. El kell kezdeni, amint lehetőséged van rá.

Ez akkor egy befektetés, igaz?

Pontosan! A nyugdíj-megtakarítással egy befektetést indítasz el. És mint ilyen, te beleszólhatsz, hogy milyen befektetési stratégiát folytasson a biztosító, akinél elindítottad a megtakarításod.

Jellemzően többféle portfólió közül választhatsz. Fiatalon érdemes a nagyobb kockázatúakat választani, idősebb korban pedig már a kiegyensúlyozottat.