2020.06.05.
Szépművészeti Múzeum

Irány az Olympos!

2020.06.05.
Janus Pannonius Múzeum

Füves asszonyok és vadvirágok nyomában

2020.06.04.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Márpedig a harangok nem Rómába mentek...

2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Széchényi Ferenc Tájmúzeum - Ebes
Cím: 4211, Ebes Ady E. út 6-8.
Telefonszám: (52) 366-136
Nyitva tartás: K-P 10-18, Szo 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2008.04.30. - 2008.08.10.
időszaki kiállítás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
600 HUF
Csoportos belépő felnőtteknek
(8 főtől)
400 HUF
Belépő diákoknak
400 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(8 főtől)
300 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
400 HUF
Belépő családoknak
1500 HUF
/ család
Fotó
300 HUF
Videó
500 HUF
A régi világban is voltak jó, dolgok, mint ahogy az új világban rosszak. Ez fordítva is igaz.

Apám tavaly karácsonykor nagyon szépen összegezte ezt a jelenséget. Egy tartós dobozos tej oldalán lévő feliratot vizsgálgatta, és ezt mondta:

- Fiam, normális dolog az, ha egy tej szavatossága kétszer addig tart, mint annak idején az első Dáciánk korrózióvédelmének garanciája?

2006-ban írtam egy könyvet Dalnoky Ferenc álnéven. Azért álnéven, mert ha beégek vele a barátaim ne röhögjenek ki. A Homokkerti capriccio saját gyermekkoromat meséli el retrósan, olyan Indul a bakterházas stílusban.

A könyv osztatlan sikere meglepett, hiszen eredeti szakmám dízel-mozdony szerelő, és a nyári balatoni üdvözlőlapokat kivéve életemben egy sort se írtam. A könyv eljutott Tímár Péter filmrendezőhöz is, akit én nagyon tisztelek. Nagyon megtetszett neki a kisregényem. Unszolt, írjak még, és csináljunk belőle vígjátékot. Drukkolok, hogy sikerüljön, mert a mai melankolikus világban legjobb terápia a nevetés.

Kiadás előtt a könyv betűméreteivel kapcsolatosan volt egy kis vitám a lektorral. Én szerettem volna nagyobb méretű nyomdai betűket, de meggyőztek. A nagy betűforma nem jó, olyan mesés. Rendben. Így viszont vékonyka lesz a könyv. Nem baj, gondoltam majd a régi gyerekkori játékaimból fotózok egy párat a könyvbe. Irány a pad, de semmit sem találtam. Anyám bűnbánóan bevallotta, odaadta az összest a szomszédgyerekeknek 1991-ben.

Irány az ócskapiac. Bújtuk a feleségemmel az újsághirdetéseket, és ott volt még az internetes árverések hada is. Volt olyan eset, hogy az utcán leszólítottunk egy nyolcvanéves bácsit, aki gyalogosan tolta ki a bicikli csomagtartóra erősített régi Horizont típusú televízióját a szeméttelepre. Elkértük a tévét. Nekünk adta.
- Legalább a fájós lábammal nem kell kitalpalni a telepig – mondta.

A könyv kész lett, de mi nem tudtunk leállni. Amikor tele lett a pince és a padlás is, elhatároztuk, hogy csinálunk belőle egy kiállítást. Az ebesi önkormányzat fenntartásában működő Széchényi Ferenc Tájmúzeum örömmel fogadta a kezdeményezést.

A tárlat mottója: "azok a boldog szép napok…" Retró kiállítás Dalnoky Ferenc életérzés-gyűjteményéből.

Lesz itt minden. Régi játékok, háztartási eszközök, műszaki cikkek, mozgalmi kitüntetések, zászlók, régi sörös üdítős üvegek, címkék, cigarettás dobozok, reklám plakátok, rollerek, pedálos Moszkvics. Fel sem tudom sorolni mi minden! Külön érdekessége lesz a kiállításnak, hogy egyes retró játékokat, könyveket, a helyszínen meg lehet vásárolni.