2020.03.17.
Janus Pannonius Múzeum

Bezárnak a pécsi múzeumok

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

2020.07.30.
Kinizsi Vár Nagyvázsony

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár

Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya - Pécs
Horváth népviselet
Cím: 7621, Pécs Rákóczi utca 15.
Telefonszám: (72) 315-629
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
állandó kiállítás, népi lakáskultúra, népművészet, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
350 HUF
Belépő diákoknak
180 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
130 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
180 HUF
Tárlatvezetés magyar nyelven
3000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
5000 HUF
Kiállításunk emeleti részén a századfordulót idéző ormánsági házbelső rekonstrukciója látható. Az egykori talpas, favázas ház helyiségei külön ajtókkal nyíltak a pitvarba (tornácra).

A konyha tüzelőberendezése a boglya alakú kemence. A főzés a kemence előtt, a kihúzott parázson történt, miközben a füst az ajtó feletti résen és a nyitott ajtón át áramlott ki az eresz alá. Jellegzetes a tűz fölé láncon lógó rézbogrács. A kemencéből kuruglával húzták ki a parazsat, e fölé állították vasháromlábra a cserép fazekat, így főztek. Vasból kovácsolták a tűzikutyát (tűzfévajt), ennek fogaira, lyukaiba dugott nyárson pirították a kenyeret, szalonnát, húst. Körben a fal előtt a konyha legfontosabb eszközei: a cserépfazék, a szűrőtál, a vizeskancsók, az ecetérlelő cserépkorsó, a sótartó és rézlepsik foglaltak helyet.

A szoba virág- és madárdíszes szemeskályhája falusi gelencsérek munkája. Felette a mennyezetre erősített rúdra került a levetett ruha. A kályha mögötti sarokban, a padon aludtak a kisebb gyermekek.

A másik sarokban állt a puhafából készült, festett, magasra vetett ágy. Mellette forgatható támlájú karospad, a rengő, ebbe fektették a teknöbe kötött csecsemőt. Az ágy lábánál áll az ácsolt szökröny, benne a család ruhái.

Átellenben a családi események színhelye, az asztal, sarokpaddal és faragott székekkel, felette a tálasfogas néhány díszes edénnyel.

A szoba mestergerendáján tartolták a Bibliát és néhány nélkülözhetetlen kisebb holmit, például a szappant, kalendáriumot.

A kamrában tárolókészségek láthatók; a vidéken jellegzetes, csomoros nyárfa üreges törzséből készített "dudu", a különféle mozsarak, a használati tárgyak, a fúró-faragó szerszámok, a mezőgazdasági eszközök, ládák, a szalmából font szemes termény, illetve a tojás tárolására szolgáló edények és az öreg, használaton kívüli szökröny a beimé lárolt liszttel, valamint a szövőszék darabjai.