2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.30.
Jósa András Múzeum

Töltény a cigarettatárcában

2020.07.30.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Ha paprikaültetőt elnyomja az álom, a palánta feje is lebillen

2020.07.30.
Tolnay Klári Emlékház

Tolnay Klári emlékestet rendeznek Mohorán

Füzéri Tájház - Füzér
A tájház épülete
Cím: 3996, Füzér Szabadság u. 11.
Telefonszám: (47) 340-027
Nyitva tartás: Nyáron (V.1.-IX.30.) folyamatosan 9-18, egyéb időszakban előzetes bejelentkezés alapján

A múzeum az ünnepek alatt, előzetes bejelentkezés alapján látogatható!
állandó kiállítás, népi lakáskultúra, népművészet, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
200 HUF
/ fő
Belépő diákoknak
100 HUF
/ fő
Belépő nyugdíjasoknak
100 HUF
/ fő
A lakóházban a berendezés a század eleji füzéri kisparaszti életmódot reprezentálja. A szobában a sarkos elv szerint helyezkednek el a bútorok. A helyiség fő helye a sarokpad és az asztal környéke, ettől jobbra és balra, fontossági sorrendben találhatók a többi bútorok: ágyak, aztán a komód, festett ládák és a bölcső. Az ajtótól balra a főzés-sütés funkcióit ellátó rakott, vasplatnis tűzhelyet találhatjuk, mellette egy asztal a főzés előkészítésére. Eredetileg a szobában kabolás kemence volt. A '20-30-as években elbontották, a kemence kikerült a pitvarba. A szobának ez a része az asszonyok munkahelye volt.
Szobabelső
A falakon főleg a görög katolikus vallásra utaló szentképek és néhány cseréptányér található. A hátsó falba épített falikaszni a háziasszony "hűtőberendezése" volt, tejterméket, ételt tároltak itt. A falitextíliák a helyi háziipar termékei.

A pitvar, amelyet a boltív két részre oszt, viszonylag szerény berendezésű. A lapos, hasáb alakú kemence és a mellé épített rakott tűzhely foglalja el a hátsó részt. Füstje a vesszőből fonott, sárral tapasztott szabad kéménybe ömlik. Itt tartották a füstölni való húskészítményeket is. A kemence tetején és a falakon a századelő legjellemzőbb és legfontosabb konyhafelszerelési eszközei találhatók. A kamra vagy komora élelmiszerek, háztartási és gazdasági eszközök tárolására szolgál. Itt áll a szátfa (szövőszék), a guzsoly, a csörlő bak, melyek a szövés-fonás eszközei. Van itt még véka, szuszék, sztupka (famozsár) zsákok, kötelek stb.

Az udvarról nyíló istálló mérete és berendezése az egy pár ló, valamint a 3-4 tehén eltartására szolgált. A hátsó falat a hosszú jászol foglalja el, középen egy elválasztó rúd a lovakat és a teheneket különítette el. Padlózata hídlásos a könnyebb tisztán tartás végett. A falakon lószerszámokat, igát, köteleket stb. találhatunk. A hidas kiképzésű ácsolt disznóól előtt kifutó karám is volt. Ez a típus elterjedt ma is az egész faluban. Az udvar előterében lévő szekérszín fa vázszerkezetes. Valamikor takarmányt raktak ide, de újabban a szekér, eke, borona stb. tárlóhelye.