2020.07.05.
Debreceni Művelődési Központ

Flashmobbal emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójára

2020.07.03.
Havanna Kiállítóhely és Múzeumi Foglalkoztató

Ideiglenesen bezárt az intézmény

2020.07.03.
Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum ásatása a regéci várban

2020.07.03.
Déri Múzeum

Mit rejt a város szövete?

2020.07.02.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Július 7-től a Capa Központ összes kiállítása látogatható

2020.07.02.
Erkel Ferenc Múzeum

Ismét nyitva a gyulai kiállítóhelyek

2020.07.02.
Hatvany Lajos Múzeum

A zöldhasú takácsok

2020.07.02.
Janus Pannonius Múzeum

A nagy háború - egy hadifogoly naplójából

2020.07.02.
Jósa András Múzeum

Státuszszimbólum - gyerekeknek

Központi Bányászati Múzeum - Várpalotai Bányászattörténeti Gyűjtemény - Várpalota
Thury-vár, Várpalota
Cím: 8100, Várpalota Hunyadi Mátyás tér 1.
Telefonszám: (88) 597-720
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 11-17
állandó kiállítás, ásványtan, bányászat, gazdaság, ipar, nehézipar
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
600 HUF
Belépő diákoknak
300 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
300 HUF
Belépő családoknak
1000 HUF
/ család
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven
4000 HUF
A Thury vár négy termében felépített kiállítás az 1876-ban kezdődött várpalotai szénbányászat történetét fogja át. Az első teremben elhelyezett márványtáblán olvasható az alapítás ideje és indoka, valamint a méltatás és elismerés mindazoknak, akik a 100 év eredményeihez munkájukkal hozzájárultak. A falakon két kép mutatja Várpalota 1905 és 1976 évi panorámáját. Ugyancsak itt került elhelyezésre id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész kétalakos, fából faragott bányász szobra. A bejárattal szemben lévő emléktábla a Várpalotai Szénbányák Vállalat üzemeiben, a munkavégzés során életüket vesztett dolgozók nevét sorolja.

A második terem első vitrinében a múltat idéző adománylevelek, okmányok és térképmásolatok láthatók. A fal menti vitrinekben pedig a várpalotai szénmedence alaphegységét felépítő kőzetek, a várpalotai medence rétegeiből előkerült ősmaradványok, a magyarországi szénmedencék ásványi szénképződményei, a nevezetesebb tűzi eredetű, üledékes és átalakult kőzetek, a leggyakrabban előforduló ásványok és ércek, a bányamérés és geodézia műszerei kaptak helyet.

A terem közepén különböző korok külszíni, illetve földalatti létesítményeinek modelljei találhatók, amelyek közül a legértékesebbek: a Ferenc - I műakna (üzemelt 1934-1986 között) és a Skip akna (Magyarországon az S-I. függőleges aknában üzemelt, 1938-1984 között az első bödönös, skipes szállítás).A falakon bányász témájú képzőművészeti munkák, a több mint 5 méter vastag várfalban kiképzett megfigyelő nyílásban pedig bányászszerszámok láthatók.

A harmadik teremben a fejtési biztosító berendezések fejlődését mutatja be három makett. Az első egy dőlésirányú, fabiztosítású frontfejtés és vágatainak metszete, míg a második csapásirányú acél tám és acél süveg biztosítású frontfejtés és vágatai, a harmadik pedig egy pajzsbiztosítású frontfejtés működő makettje. A Várpalotán gyártott pajzs berendezések és irányítástechnikai eszközök további választékát mutatják a tablók, és a villamos működtetésű modellek. A teremben találhatók az 1920-ban alakult Bányász Kórus emléktárgyai is. A vitrinekben a bányászatban használt személyes felszerelések, bányamentő készülékek láthatók. A nyugati oldalon lévő ablak előterében várpalotai festőművészek bányász témájú műveit láthatók, melyeket az alkotók Várpalota Város Önkormányzatának ajándékoztak.

A negyedik teremben kaptak helyet Korompai Lajos, a Várpalotai Bánya 1923-1939. közötti igazgatójának emléktárgyai. Munkásságához olyan események, fejlesztések, technikai, technológiai váltások fűződnek, amelyek Várpalota korszerű nagyüzemmé alakítását segítették elő. Kulturális és szociális tevékenysége jelentős volt. 1935-ben az Ő vezetésével szervezték meg Magyarországon a vájároktatást. Ebben a teremben találjuk a bányász sportélet emlékeit, valamint a sportban, kultúrában elért eredményeket bemutató tablókat is.