2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
festészet, hír, képzőművészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Zrínyi Ilona (1648-1703), Zrínyi Péter horvát bán leánya 1666-ban lett I. Rákóczi Ferenc felesége, három gyermekük született. Férje halála után gyermekeinek gyámja lett, így ő rendelkezett a hatalmas Rákóczi vagyon és a várak felett.
Zrínyi Ilona arcképe. 17. század második fele. Olajfestmény
Munkácson ismerkedett meg a nála tizennégy évvel fiatalabb Thököly Imrével, s 1682-ben házasságot is kötöttek. 1685 végén a császári csapatok körülvették az utolsó családi erősséget, Munkács várát is, amit Zrínyi Ilona több mint két évig védett az Antonio Caraffa generális-vezette sereg ostroma ellen, s csak 1688-ban kényszerült feladni.

Kolostorba zárták és gyermekeitől elszakították. 1691-ig az Orsolya rend zárdájában élt Bécsben. Fiával, II. Rákóczi Ferenccel soha többé nem találkozott. 1692-ben férje kiváltotta őrizetéből, s Thökölyt követve a száműzetésben, török földön, Nikomédiában (ma Izmit) halt meg. Koponyáját, fia maradványaival együtt, 1906. október 29-én Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban helyezték végső nyugalomra.


A háttérben Munkács égő vára

Bár a későbbi kompozíciók – grafikák és festmények egyaránt - általában ezt a képet másolják, létezik két, körülbelül a képünkkel egyidőben keletkezett festmény is. Az egyik Lord Bath longleati kastélyát díszíti, s Braunecker Ernestina bárónő, festő készített róla 1906-ban másolatot a Magyar Nemzeti Múzeum számára; a térdképen gyászfátylat visel Zrínyi Ilona, s a háttérben Munkács égő vára látható.

Két másik festmény – egy térdkép és egy egészalakos változat – a fraknói Esterházy kastély gyűjteményében található, ezek lényegében azonosak a mi képünkkel, csak méretükben különböznek.

Sajátos megoldás a téglalap alakú vásznon ovális formájú kompozíció elhelyezése. A festmény – részben a többszöri restaurálás eredményeképpen, amelyek során sokat vesztett eredeti finom részleteiből – kissé merev és rajzos, típusa a félalakos reprezentatív ősgaléria-portrékat idézi. A díszes öltözék és a fejék minden apró részletét pontosan igyekezett megörökíteni a mester, ezt a későbbi variációk híven követték. A képet 1883-ban ajándékozta tulajdonosa a Nemzeti Múzeumnak, amelynek gyűjteményében számos más Zrínyi Ilona portré található, közülük az egyik Jakobey Károly (1826-1891) sorozatához készült.

A grafikai másolatok többsége a 19. században keletkezett, s csaknem kivétel nélkül e kép változatai.
Basics Beatrix