2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tatabányai Múzeum - Tatabánya
Tatabányai Múzeum
Cím: 2800, Tatabánya Szent Borbála tér 1.
Telefonszám: (34) 688-192
Nyitva tartás: K-Szo 10-18
2021.03.22.
Tatabányai Múzeum
helytörténet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tatabányai Múzeum a múzeumi alapfeladatok ellátása mellett hosszú évek óta tudatosan vállalja fel a környezetvédelem ügyét, a természeti környezet megóvásának küldetését is. Az országban elsőként rendezte meg a történeti ökológia, azaz a természet és társadalom több százezer éves együttélését vizsgáló tudomány szellemében új állandó kiállítását, melynek címe Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében.
Metamorfózis - ...avagy a mi unokáink mit fognak látni?
Napjaink legégetőbb problémái közé tartozik a természetvédelem, az épített és természeti környezet megóvása. A múzeum gazdag gyűjteményeire támaszkodva különböző történeti perspektívákban, egyedi módszerekkel képes bemutatni a fenti problémák fellépését, az azokra nyújtott korabeli megoldásokat. Kutatásainak és szakmai kapcsolatainak köszönhetően a lehetséges – kívánt vagy nem kívánt – jövő megjelenítésére is képes.

A "Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?" c. projekt specifikus céljai megvalósításával – környezet- és egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a természeti és épített környezet megóvása, környezetünk és a biodiverzitás védelme – erősíti a városhoz és a városrészekhez való kötődést valamennyi korosztályban. A tervezett programelemek a lifelong learning (az egész életen át tanulás), valamint az iskolán kívüli tanulás eszközeiként a tatabányai lakosság különböző korosztályait célozzák meg. A felelőtlen emberi környezetrombolás és -szennyezés következményeit közérthető módon bemutató virtuális valóság (VR) alkalmazás mint technika és látványelem elsősorban a gyerekeket, mint jövőkép pedig minden korosztályt megszólít. Az alkalmazás három tatabányai helyszínen hívja környezetvédelmi aktivitásra a résztvevőket, és az eredményességtől függően mutatja be a lehetséges utópisztikus vagy disztópikus jövőképet. Az alkalmazást a suIT SOLUTIONS Kft. fejlesztette.

A projekt zárásaként a virtuális valóság programelemet állandó kiállításunkba is beépítjük, ezzel továbbra is hasznosítjuk azt, és elérhetővé tesszük a látogatók számára.