2021.03.22.
Tatabányai Múzeum

Metamorfózis

2021.04.08.
Hatvany Lajos Múzeum

A konyha művészet és kultúra

2021.04.08.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Szentmihályi életképek VII.

2021.04.08.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Ringer István kapja az idei MúzeumCafé Díjat

2021.04.02.
Szépművészeti Múzeum

A szigetvári hős dédunokája

2021.04.02.
Hatvany Lajos Múzeum

Nagypéntektől húsvéthétfőig

2021.04.02.
Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ

Kék színű és sárga ponyvás forradalmi relikvia az Emlékpontban

2021.03.26.
Magyar Földrajzi Múzeum

Emigráns magyar utazók, felfedezők

2021.03.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Gyümölcsoltó, fecskehozó...

2021.03.25.
Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.

7 méter 20 centiméter művészet

2021.03.25.
Janus Pannonius Múzeum - Modern Magyar Képtár II.

Zománcok esti lámpafényben

Tatabányai Múzeum - Tatabánya
Tatabányai Múzeum
Cím: 2800, Tatabánya Szent Borbála tér 1.
Telefonszám: (34) 688-192
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2021.03.22.
Tatabányai Múzeum
helytörténet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tatabányai Múzeum a múzeumi alapfeladatok ellátása mellett hosszú évek óta tudatosan vállalja fel a környezetvédelem ügyét, a természeti környezet megóvásának küldetését is. Az országban elsőként rendezte meg a történeti ökológia, azaz a természet és társadalom több százezer éves együttélését vizsgáló tudomány szellemében új állandó kiállítását, melynek címe Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében.
Metamorfózis - ...avagy a mi unokáink mit fognak látni?
Napjaink legégetőbb problémái közé tartozik a természetvédelem, az épített és természeti környezet megóvása. A múzeum gazdag gyűjteményeire támaszkodva különböző történeti perspektívákban, egyedi módszerekkel képes bemutatni a fenti problémák fellépését, az azokra nyújtott korabeli megoldásokat. Kutatásainak és szakmai kapcsolatainak köszönhetően a lehetséges – kívánt vagy nem kívánt – jövő megjelenítésére is képes.

A "Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?" c. projekt specifikus céljai megvalósításával – környezet- és egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a természeti és épített környezet megóvása, környezetünk és a biodiverzitás védelme – erősíti a városhoz és a városrészekhez való kötődést valamennyi korosztályban. A tervezett programelemek a lifelong learning (az egész életen át tanulás), valamint az iskolán kívüli tanulás eszközeiként a tatabányai lakosság különböző korosztályait célozzák meg. A felelőtlen emberi környezetrombolás és -szennyezés következményeit közérthető módon bemutató virtuális valóság (VR) alkalmazás mint technika és látványelem elsősorban a gyerekeket, mint jövőkép pedig minden korosztályt megszólít. Az alkalmazás három tatabányai helyszínen hívja környezetvédelmi aktivitásra a résztvevőket, és az eredményességtől függően mutatja be a lehetséges utópisztikus vagy disztópikus jövőképet. Az alkalmazást a suIT SOLUTIONS Kft. fejlesztette.

A projekt zárásaként a virtuális valóság programelemet állandó kiállításunkba is beépítjük, ezzel továbbra is hasznosítjuk azt, és elérhetővé tesszük a látogatók számára.