2021.01.20.
Göcseji Múzeum

Rio de Janeiro Zalaegerszegen

2021.01.07.
Göcseji Múzeum

Barokk freskófestészet Magyarországon

2021.01.05.
Göcseji Múzeum

Azok a csodás téli esték...

2020.12.15.
Göcseji Múzeum

Cinkos kacsintás

2020.12.10.
Göcseji Múzeum

Türelemüveg - nászajándékul

2020.04.24.
Göcseji Múzeum

Online Göcseji Múzeum

2020.04.20.
Göcseji Múzeum

Múzeum-Iskola-közös szertár

2021.03.01.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Őskori csontártól a bélyeges téglákig – leletek a vasút-villamos pályája alól

2021.02.24.
Déri Múzeum

A debreceni Hősök temetője - 1. rész

Göcseji Múzeum - Zalaegerszeg
A megyei múzeum épülete
Cím: 8900, Zalaegerszeg Batthyány utca 2.
Telefonszám: (92) 346-736
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2021.01.05.
Göcseji Múzeum
hír, játéktörténet, történelem, történet, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kifejezetten emlékszem, amikor a diavetítő bekerült a múzeum történeti gyűjteményébe egy kiállítás kapcsán: teljesen meghatódtam! Hiszen kinek ne lettek volna kedves gyermekkori emlékei ezzel az izgalmas masinával...
Diavetítő
Hát így voltam ezzel én. Láttam magam előtt gyerekkorom (főleg téli) estéit, amikor testvéreimmel átrendeztük a szobát, hogy az asztal kellő távolságra helyezkedjen el a faltól, illetve az ajtótól (ez volt a felülete a kivetített képnek). A vetítő alá kerestük a polcról a könyveket, hogy a magasság és a dőlésszög is megfelelő legyen. Nagyon sok diafilmünk volt, szintén látom magam előtt még a dobozát is, amiben tároltuk azokat.

Aztán a filmet is ki kellett választani a sok közül, és persze befolyásolta a döntést, hogy milyen állapotban voltak a filmtekercsek. Némelyiket már rongyosra néztük, az első kockák, a film címe már meg se volt, vagy agyon volt ragasztva tixóval, vagy olyan szakadt volt a széle, hogy már be se lehetett fűzni a gépbe. És hányszor fűztük be fordítottan! A filmet tároló hengeres dobozka műanyag, átlátszó fedelébe helyezett címet sok mesénél már el se kellett olvasnunk, kívülről tudtuk a doboz színéről, melyik mese tartózkodik benne.

Emlékszem a mindenkori osztozkodásra is, hogy ki fűzi be a filmet, ki hajtja a kis tekercselőt a film előrehaladásában, ki lesz a felolvasó és ki kapcsolgatja a villanyt fel és le. És arra is emlékszem, hogy mindig figyelni kellett a vetítőgép túlmelegedésére, ne égesse meg a kezünket vagy a filmet.

Aztán kinőttünk belőle. De jó sok év múlva anyaként újra elővehettem, ugyanis a gyermekeimmel is nagyon sok időt töltöttünk a diavetítő társaságában, és éppen olyan nagyon élveztem, mint annak idején, gyerekkoromban.
Dömötör Andrea