2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.07.03.
Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum ásatása a regéci várban

2020.06.19.
Magyar Nemzeti Múzeum

Holnaptól újra nyitva a Nemzeti Múzeum

2020.06.11.
Magyar Nemzeti Múzeum

Fényképtár

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Nyerjen páros belépőt!

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2020.10.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A koronavírus-járvány első hulláma megakadályozta, hogy 2020 májusában a Magyar Nemzeti Múzeum megrendezze a Múzeumok Majálisát, a második hullám pedig azt, hogy a Múzeumi ReStart rendezvény programjai a múzeumi szakma újra találkozásának ünnepe legyen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járvány terjedése miatt úgy döntött, hogy a rendezvény megtartása különösen fontos a mostani időkben, szükség van a belső megerősödésre/megerősítésre, a szakmai kapcsolatok összetartó erejére és a járványhelyzetben kialakuló új interpretációs formák szakmai tapasztalatcseréjére, ezért a programot áthelyezte az online térbe.
Múzeumi Restart díjátadó
Az eredetileg a Múzeumkertbe tervezett program egy része szűk körben az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett a múzeum Dísztermében került megrendezésre. A résztvevők a "MÚZEUMOK MA 2020" országos múzeumi kutatás eredményeit ismerhették meg, amely nemcsak azért fontos, mert ilyen átfogó kutatás a múzeumi szakterületről évek óta nem készült, hanem azért is, mert a szakma képviselői jelentős arányban mondták el a véleményüket, válaszoltak a kérdésekre az elmúlt hónapokban. Így a rendezvény ezúttal nem csupán a legsikeresebb, legjelesebb - díjazott - intézményeket mutatta be, hanem az ágazat egészéről képet adott. A Múzeumok Ma 2020 országos kutatás eredményeinek bemutatását, a múzeumi díjak átadását élőben lehetett követni a múzeum honlapján keresztül.

Az ingyenes online rendezvény kiemelt pillanata volt a megújult "Az Év Múzeuma"- és "Az év kiállítása", illetve a 2019-ben elindított "Közösségi Múzeum"-díjátadó. A sajtó képviselői előtt derült ki, hogy kik és milyen teljesítményért kapják az idei díjakat.


Összefoglaló a Közösségi Múzeum elismerésekről

Idén 14 muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Restart rendezvényen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

Az idei év díjazottjai a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.


További programok

A díjátadókat a MÚZEUMI RESTART követte, amely a magyar múzeumok közös innovatív programja volt, kétszer 12 egymás mellett futó – kizárólag a szakmai közönségnek szóló - workshoppal. Eddig talán sosem valósult meg, hogy a múzeumi szakterületek a magyar nyelvterület egészéről egy időben, mégis a saját speciális területükről tartsanak konferenciát. A magas technológiai felkészültséget igénylő online és stream-line rendezvényen 28 előadó, 64 kerekasztal-résztvevő szerepelt. A szakmai programra összesen 897 regisztráció érkezett. A konferencia másik érdekessége, hogy nemcsak a klasszikus szakterületek (régészet, történelem, néprajz, művészetek, termeszét és műszaki tudományok, múzeumpedagógia, közművelődés, kommunikáció), hanem a gazdasági irányítás és a menedzsment képviselői is tanácskoztak.


A tanácskozással egy időben a nagyközönség múzeumi sétákon vehetett részt. Az exkluzív, kis létszámú, és előzetes regisztrációhoz kötött közönségprogramok a járványügyi előírások betartásával az MNM mellett, a környező széles kulturális kínálatot felvonultató muzeális intézmények közreműködésével jöttek létre. Az érdeklődők ellátogathattak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, az Evangélikus Múzeumba, a Biblia Múzeumba, a Természettudományi Múzeum Baross utcai gyűjteményébe és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteménybe.