2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2023.06.28.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Július 1-jén indul a PIM KertLabor

2023.06.02.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Egy kényelmetlen ember élettörténete

Petőfi Irodalmi Múzeum - Budapest
© Petőfi Irodalmi Múzeum<br>A múzeum épülete
Cím: 1053, Budapest Károlyi u. 16.
Telefonszám: (1) 317-3611
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.09.18.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szeptember 25-én, pénteken Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítást nézhetnek meg az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az elismerést olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító kaphatja meg, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák - olvasható a FISZ csütörtöki közleményében.

A díjat szeptember 25-én adja át a szervezet a Neurológiai Klinikánál. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott. 2016-ban Kabai Lóránt, 2017-ben Orcsik Roland, 2018-ban Csehy Zoltán, 2019-ben Terék Anna kapta a díjat.

A díj átadásának helyszíne folyamatosan változik: kétszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, egyszer Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozott fel a díjazott és a kuratórium, tavaly pedig a PIM udvarán.

Az idei díjátadó után a szervezők és látogatók közösen sétálnak át a PIM árkádjai alatt megszervezett, Csáthra reflektáló pop-up kiállításra. Interaktív tárlatvezetés, Hoppál Basspoetry Mihály zenéje, Lukács Flóra, Urbán Bálint, és a Kovács ikrek (Kovács Dominik és Kovács Viktor) felolvasása színesíti a programot.

A kiállításon bemutatott kortárs műalkotások Csáth szorosan összefonódó területeire, a pszichoanalitikára és írásaira koncentrálnak, valamint kiemelnek egy-egy, az írásaiban megjelenő, többször visszatérő témát.

A világszerte ismert külföldi művészek videómunkái mellett fiatal magyar alkotók installációi lesznek láthatók, amelyek egy része kifejezetten erre az alkalomra készült. A kiállító művészek között van Borsos Lőrinc, Douglas Gordon, Metzing Eszter, Pipilotti Rist és Tillmann Hanna, a kurátor Kollár Dalma Eszter - olvasható a közleményben.

(MTI)