2024.05.03.

Sub_Bar

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
Helytörténet, hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„Hát ezekre jobban kellene vigyázni!”- jegyzi meg gyakran a tisztelt látogató. Aztán kiderül, hogy a körmendi kincslelet darabjai, amiket a látogató meg is foghat – galvanoplasztikai másolatok. Az eredeti aranyozott ezüst tárgyak a Nemzeti Múzeumban láthatók. Hogy mit keresnek ott?
A körmendi kincslelet

Egy igazi hazafi

1812-ben, a körmendi Várkertben áskálódtak valami régi romok környékén. No, ott kerül elő néhány edény, gomb, pecsétnyomó, gyűrű. A magyar kultúra lelkes pártolója, Batthyány Fülöp csak rövid ideig gyönyörködött a leletegyüttesben, aztán, mint igazi hazafi, felajánlotta az egészet az akkor tizenkét éves Nemzeti Múzeumnak (Az adományozás 1814-ben történt). Hogy kik rejthették el ezeket? Több elmélet is létezik. Ezek többsége egyházi eredetet sejtet, vagy tételez fel.


Egy bűnben fuldokló műintézmény ránk maradt öröksége

A legvadabb, hogy a kastélytól nem messze, a mai járásbíróság helyén működött sóház helyén állt kolostor kincsei volnának. Miután a derék szerzetesek eléggé kicsapongó életet éltek, gyakran megbotránkoztatva ezzel a város lakóit; a nőzésnél már csak az italozást kedvelték jobban, mindezt civilben, azaz letéve a csuhát is: így egyházi felettesük végül bezáratta a bűnében fuldokoló műintézményt és szétzavarta a „rendelten” rendet. Akkor került volna, néhány előrelátó barát jóvoltából, a későbbi Várkert földjébe a kincs. Hogy miért nem mentek vissza érte, az ezideig titok. No, ott lappangott párszáz évig, amikor is jöttek a herceg munkásai és napvilágra kerültek a gombok, a pénzérmék, a pecsétnyomók, az ereklyetartók és az edények.


Még a kincsek másolatai is veszélyben voltak

Innentől aztán már követhetőbb a körmendi kincslelet sorsa. Vagy mégsem? A szakirodalom több tévesen vagy hiányosan felvett jegyzékről is tud.

Egyébként időnként a másolatok is veszélyben voltak. Nem! Nem a tisztelt látogatók miatt. Egy viharos éjszakán, huszonkét éve, betörtek a múzeumunkba, és elvitték a kincsek másolatait is. Ezeket pár éve pótolták.
Ma itt láthatók a körmendi múzeum negyedik termében. Sőt, megis foghatók, de haza nem vihetők!

Nézzük meg együtt!
Pintér György