2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
helytörténet, hír, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha valaki betéved hozzánk, a körmendi múzeum második termében apró csodákat láthat. A XIX-XX. század fordulójának köznapi tárgyait. Az egyik tárlóban idős ember képe, mellette pedig a legkülönfélébb tárgyak. Drótélű fa korcsolya, „spanyolozott”, azaz színes viasszal díszített beretvatartó, szépen faragott lapicka, faragott pásztorbot és még tucatnyi más dolog. A környék egyszerű használati tárgyai, melyeket Csaba József gyűjtött össze.

Emlegetik őt az „utolsó polihisztor”-ként is, vagy reneszánsz emberként. Csaba Józsefről falujában, Csákánydoroszlón, iskolát neveztek el. Hatvan éven át vezette naplóját, amelyben a környék madárvilágának megfigyelési eredményeit jegyezte, fényképeket készített, amikor az még nem volt annyira egyszerű dolog, mint most, tanulmányt írt a népi méhészetről csakúgy, mint a népnyelvről vagy éppen a temetkezési szokásokról. Minden érdekelte, ami környezetében élt és mozgott. Gyűjteménye komoly, tudományos forrás az Őrség életéről, néprajzáról.


Egy őrségi ház falában egy titokzatos tárgyra bukkant

A tároló anyagának legtitokzatosabb darabja egy áldozati kő, amit egy lebontott, őrségi ház falában találtak. A közepes krumpli kinézetű kőre hajszálakat csomóztak, és ilyen formában építették be a falba. Kőmíves Kelemenné őrségi módra? Lehet!


Nem minden az, aminek elsőre látszik

A kiállított, faragásokkal díszített lapickáinkat egy angol úriember krikettütőknek nézte. Hangot is adott elégedettségének. Kicsit megdöbbent, amikor kiderült, hogy a formás fadarabok nem a sport, hanem a mosás-vasalás eszközei.

Máskor egy hölgy tett megjegyzést, talán nem minden alap nélkül: „Nem változik semmi, már akkor is munkaeszközöket kaptak a nők ajándékba.” Párja válasza: „De legalább, szépen kidíszítették!”


Akit érdekel ez a sokszínű, sokoldalú látványt, tudást mutató tárló, ballagjon fel a körmendi Batthyány kastély első emeletére. (És akkor még nem beszéltem Molnár Lajos csodálatos madárgyűjteményéről - sem!) Csak bátorítani tudom az érdeklődőket.

Várjuk Önöket!
Pintér György