2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, néprajz, történet, viselettörténet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen korán, már a XX. század elejétől megindult a népviseletből való kivetkőzés folyamata. Ennek eredményeképpen mire megkezdődött volna a viseletek múzeumba való begyűjtése, már nem nagyon lehetett hagyományos öltözetdarabokat találni a falvakban. Az egyedüli kivétel a rétközi Ajak, amely hagyományőrzésének köszönhetően a XX. század második feléig megőrizte viseletét.
Ajaki női viselet, XX. század első fele

Az ajakiak szerettek cifrán öltözködni

Ennek a kivételes jelenségnek az oka abban is keresendő, hogy az ajakiak identitástudatában a viseletnek fontos szerepe volt: élénk színű, nagymintás, sok alsószoknyás viseletük ugyanis jelentősen különbözött a megye más vidékeinek, falvainak egykori visszafogottabb színvilágú, aprómintás, kevesebb alsót használó viseletétől. Visszaemlékezések szerint a máriapócsi búcsúban még a messzebbről érkező zarándokok is megismerték az ajakiakat „cifra” öltözékükről. 

Az ajaki lányok, asszonyok szerettek csinosan, „nyalkán” öltözni, büszkék voltak a viseletükre. A lányok szinte versengtek egymással, hogy kinek van több, szebb ruhája. A szegényebb családokban olykor erőn felül is költöttek az öltözködésre, nehogy a lányuk „alábbvaló” legyen másoknál.


A hónap négy vasárnapján négy különböző színű ruha dukált

A viselet szeretete és az öltözködés fontossága íratlan szabályok, divatregulák bonyolult rendszerét alakította ki, amelyhez mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Ilyen sajátos, a megye más területein nem ismert szabály volt, hogy a hónap négy vasárnapján négy különböző színű viseletet vettek föl. A lányok első vasárnap fehérbe, a második vasárnap piros virágos fehér delin vagy kázsmér ruhába öltöztek. A harmadik és negyedik vasárnap színe a (virágmintás) piros, zöld vagy kék volt.


A képen nagylány harmadik vasárnap délutáni viseletét mutatjuk be piros kosaras delinből, kék szőrkötővel, fején keszkenővel, nyakában kalárissal.


Ratkó Lujza


Ajaki női viselet
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, Ajak; 1959/1964
Készítés helye, ideje: Ajak, XX. század első fele
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum néprajzi gyűjteménye, ltsz. 59.63.1., 64.2.1.1–2.
Méret: 122 x 74,5 cm