2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

2020.07.16.
Hatvany Lajos Múzeum

A dinnyék hátán "gurultak" a meggazdagodás felé

2020.07.09.
Hatvany Lajos Múzeum

Vasutasok pokoljárása

2020.07.07.
Hatvany Lajos Múzeum

Volt egyszer egy cukorgyár...

2020.07.02.
Hatvany Lajos Múzeum

A zöldhasú takácsok

2020.06.23.
Hatvany Lajos Múzeum

A tiszamenti jobbágy asztala száz évvel ezelőtt

2020.06.19.
Hatvany Lajos Múzeum

Egymást szinte érintő ujjak

2020.06.18.
Hatvany Lajos Múzeum

Bronzkori sírok a kishatvani csárdánál

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.06.23.
Hatvany Lajos Múzeum
gasztronómia, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kérdés megválaszolásához szerencsére pontos leírások állnak a rendelkezésünkre. Táplálkozástörténeti szempontból nagyon hasznos forrásnak tekinthető például Fréderic Le Play francia szociológus 1903-ban kiadott munkája: "A munkásviszonyok reformja. A tiszamenti jobbágy. Birtokos munkások, a kényszer-szegődség rendszere mellett, mely 1848 óta szegődség nélküli munkává alakult át."
Kukoricás kásaétel
Kutatásai során Le Play részletesen megvizsgálta egy öttagú hatvani jobbágycsalád életviszonyait, és táplálkozásukról a következőket jegyezte fel:

Étkezésük alapvető elemei a gabonaneműk, a sertéshús és a szalonna, böjti napokon szívesen fogyasztanak halat és tésztaételeket. Általános italnak mondható a bor, melyet több parasztgazda maga állít elő, és béréből a legszegényebb munkás is könnyen megszerez. Árpával, kukoricával főleg az állatokat etetik, az étkezés alapvető gabonája a rozs. Ennek háromnegyed részéből kenyeret sütnek, fennmaradó negyed részét pedig különféle tésztáknál hasznosítják.

Említi továbbá azt is, hogy szívesen fogyasztanak kölest, ez azonban inkább csak „ételízesítőként” jelenik meg, nem tekinthető alapvető kenyérgabonának. Le Play leírja, hogy a kukoricaliszt vízbe főzve, zsírral vagy tejjel gyakori eledel, a zsenge tengeri pedig a gyerekek kedvenc csemegéje. A húsfélét leggyakrabban paprikás húsként fogyasztják, sűrű levű, tartalmas pörkölt formájában. A disznóhússal és vízzel készült káposzta hetente akár háromszor is az asztalra kerül. Augusztus végétől, szeptember elejétől (mikor már a disznóhús elfogyott) ezt az ételt felváltja a korpaciberével savanyított tök. Az őszi időszakban tökkel él az egész család, a sült tököt szívesen fogyasztják.
Deme Ágnes néprajzkutató