2023.07.03.
Janus Pannonius Múzeum

Wellmann-díjat kapott Gál Éva

2023.06.28.
Janus Pannonius Múzeum

Elragadó éjszaka a pécsi múzeumokban

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Janus Pannonius Múzeum - Pécs
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 5.
Telefonszám: (72) 514-040
Nyitva tartás: K-V 10-18 (csak előzetes bejelentkezéssel)
2020.06.18.
Janus Pannonius Múzeum
hír, Ókor, régészet, Római kor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ismét ókori különlegesség került elő a föld alól egy közelmúltban végzett mentő feltárás keretében. A két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből álló bronz szűrőkészlethez hasonlórómai kori leletegyüttest még nem sikerült találni Baranyában.

2020 tavaszán Hegedüs Gábor, a Janus Pannonius Múzeum szerződéses munkatársa Pécstérségében fontos régészeti lelőhelyre bukkant: A régészek számára eddig ismeretlenlelőhelyet az őskortól a középkorig terjedő időszakban lakták, a római korban temetőnek ishasználták.

A műszeres lelőhely-felderítés során előkerült egy olyan értékes, római koribronz fémlelet, amelyet a múzeum munkatársai mentő feltárás keretében hoztaknapvilágra. A bronz szűrőkészlet két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyelesszűrőből állt. Baranya megyéből eddig nem került elő ilyen, teljes szűrőkészlet, mely aborfogyasztás elengedhetetlen kelléke volt: a fűszerekkel, mézzel, egyéb anyagokkal (só,gyanta, mészpor) kezelt bort a vegyítő-edényből a nyeles edénnyel a szűrőn keresztülmerték át, hogy a bor fogyasztását ne akadályozzák a benne úszkáló fűszerek, üledékek.

A mentő feltárásban Kovaliczky Gergely régész vezetése mellett Hegedüs András és Máté Tamás, a múzeum munkatársai vettek részt.A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokattervez azon a területen, ahol a jelentős leletegyüttes előkerült.