2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Hatvany Lajos Múzeum - Hatvan
Cím: 3000, Hatvan Kossuth tér 12.
Telefonszám: (37) 540-124
Nyitva tartás: K-V 10-18
Hatvany Lajos Múzeum
hír, I. Világháború, néprajz, történelem, Trianon, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A múzeum csaknem 800 darabos országos hírű falvédő-gyűjteménye az 1970-es évek végén, ’80-as évek elején került a Múzeum birtokába. Az intézmény akkori igazgatója, Kovács Ákos, tervszerű gyűjtések és vásárlások során az egész Kárpát-medencéből szerzeményezte őket.
Felvédő
Gyűjtési akciója előtt mind a néprajzi muzeológia képviselői, mind a kiállítások látogatói kissé értetlenül álltak. A falvédőket nem tartották megőrzésre méltó műtárgyaknak, a háztartások tucattermékének tekintették őket, művészeti értéket nélkülöző, giccses, konyhai kiegészítőnek, háziasszonyoknak szóló csacska tanácsokkal. 1980 nyarán Kovács Ákos falvédőkből rendezett első kiállítása szó szerint botrányba fulladt.

A sajátos kezdeményezéseiről híres múzeumigazgató gyűjtéseit a szakma utólag kezdte értékelni. Meglátták benne a lakásbelső kutatásának lehetőségét, a falvédők egyszerre vizsgálható praktikus jelentőségét és üzenetközvetítő szerepét.

Éppen a feliratok, a gyolcs- vagy vászonfelületeken olvasható mondatok jelentik a Hatvany Lajos Múzeum falvédőgyűjteményének különlegességét. A „Konyhapénzem legyen elég, mindig finom lesz az ebéd” – típusú kijelentéseken kívül a falvédők őriznek slágerszövegeket, vallási intéseket, gyerekek szórakoztatására előlépő mesealakokat, sőt politikai állásfoglalásokat is.

Utóbbiak leggyakrabban az első világháborúhoz kötődnek, a katonasors szomorúságát közvetítik vagy a trianoni békediktátum következményeit fájlalják. Az idén aktuális Trianon-centenárium miatt ebből a falvédőtípusból több darabot is kölcsönzünk más múzeumok kiállításaihoz.

A Múzeum falvédő-gyűjteményéből 2011-ben Bihari-Horváth László állított össze katalógust, 2017-ben pedig, egy NKA-pályázat keretében több darab restauráltatását is sikerült megoldanunk.
Deme Ágnes