2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
építészet, hír, hungarikumok, makói hagyma, népi lakáskultúra, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Sokan ismerik az ízletes makói hagymát, de kevesebben tudják, hogy ez a növény és kereskedelme a Viharsarok szegényparasztsága számára nem egyszerűen termény, hanem a parasztpolgárrá válás lehetőségét nyújtó kincs volt. A balkáni és angliai piacokra utazó hagymás zsákok hátán egy új társadalmi réteg született, amelynek életébe és értékrendjébe bepillantást nyerhetnek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark makói házának látogatói, mint a hagymatermesztés sajátos tárgyi eszközkészletébe is.
A makói hagymás ház Ópusztaszeren
Az Emlékpark létrehozásában oroszlánszerepet játszott Erdei Ferenc néprajzkutató és politikus, aki maga is makói hagymás családból származott, és büszke volt a makói hagymások nagygazdákétól elütő, „kimozdult és kilendült” paraszti kurázsijára.

Az ópusztaszeri skanzen dísze: a makói hagymás ház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményében felépített hagymásház Makón a hagymások főutcáján, az Aradi u. 94. alatt állt. A mérnöki kiosztású, 1500 négyzetméteres telken 1834-ben döngölt földből épült a szobából, konyhából, kisszobából, kamrából és istállóból álló ház.

A 19. század végén a falusias küllemű épületet mezővárosi gazdaházzá alakították át. A mestergerendán nyugvó födémet félméternyivel felemelték, a nádtetőt cseréppel cserélték ki, a konyhai szabadkéményt lebontották, a ház elé nyitott nagyereszt emeltek, a helyiségek számát újabb kamrával, az eresz végén kiskonyhával bővítették. (A díszes deszkaoromzat nem ezé az épületé volt eredetileg.)


Társadalmi rang és politikai hovatartozás

A berendezés bemutatja az egyedi makói bútorfestészet gazdag mintakincsét. Az egyes tárgyaknak társadalmi státuszt jelölő funkciója is volt: robosztusabb ládákkal a tehetősebb gazdalányokat házasították ki, a könnyedebb, faragott vagy esztergált lábút, keskeny fiókút, álfiókút a szerényebb helyzetű kertészek leányai kapták.

Az enteriőr kialakításakor arra is ügyeltek, hogy a XIX-XX. század fordulójának helyi politikai viszonyait is visszatükrözze: a pingált falú tisztaszobában nem csak a búboskemence feletti hagymaszárító rács jelent helyi érdekességet, hanem a falon függő kép is, mely jelzi, hogy a családfő a makói választókerületben politizáló függetlenségi vezér, Justh Gyula szavazója.

Az udvaron gémeskút és gazdasági melléképületek: füstölő, kotárka, tyúkól, hambár láthatóak.


Aki a kényszerszünet után ellátogat az Emlékparkba, azelőtt a makói hagymások életének számos egyéb sajátossága is feltárulhat, és olyan egyedi, az ország más tájegységeiben ismeretlen eszközökkel is találkozhat, mint a hagyma osztályozására használt forgatós rosta.

Szabó Dénes Kristóf