2020.07.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Táncos lábak - porcelánból

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.06.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

5 láb és 8 hüvelyk kultúra

2020.06.10.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A régmúlt üzenete egy pergamenen

2020.05.31.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Egy romantikus életút tanúi - az utazóládából

2020.05.24.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Kisfaludy Sándor múzsája hárfázott és verseket írt

2020.05.17.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A sümegi fazekasok csodálatos öröksége

2020.04.30.
Kisfaludy Sándor Emlékház

A rejtélyes Lavater koponya - 3D-ben

2020.04.26.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Szenvedés és szenvedély

2020.04.21.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Misztikus India Sümegen

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
Kisfaludy Sándor Emlékház
hír, irodalom, orvostudomány
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A sümegi Kisfaludy Emlékházban található egy első pillantásra oda nem illő, féltve őrzött, rejtett kincs, egy cirkalmas írásokkal díszített koponya. A konzervált emberi koponyát egykor Kisfaludy Sándor hozta magával Sümegre Zürichből.
A Lavater koponya

A zürichi plébános munkája nagy port kavart fel annak idején...

A családi legenda szerint a koponya Lavater, a physiognomus tulajdona volt, melyet saját kezével rajzolt ki, jelölt meg rajta minden hajlam és érzék helyét. Az 1700-as évek végén nagy port kavart fel Európa szerte Lavater, a szerény zürichi plébános physiognómiai munkája. A 18. század egyik legérdekesebb elmélete volt ez, miszerint minden emberi szenvedély, hajlam- és tulajdonság feltűnően nyilvánul az emberi arcon.

A különleges tárgy sok éven keresztül elválaszthatatlan része volt a költő dolgozószobájának, pontosabban gyönyörű lírával díszített intarziás íróasztalának. Szegedy Rózával töltött házassága ideje alatt rettenetesen vágyott utódra, fiú utódra. Egy történet szerint a költő "Napokat töltött orvosi könyvek tanulmányozásával: egy koponyán […] iparkodott megkeresni a termékenyítés centrumát és megállapítani, ő benne van e a hiba.”


Egy pályázat keretében "digitalizálódott" a koponya

2017. szeptemberében elnyert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston Program támogatásával elindítottuk a Kisfaludy Sándor Emlékház állandó kiállításainak fejlesztését. A pályázati támogatással - Tóth G Péter kurátor szakmai együttműködésével - elkészült egy átfogó fejlesztési koncepció és egy kiállítási forgatókönyv, melynek célja a Költő tárgyi és szellemi örökségének széles körű bemutatásához, állandó, interaktivitást is használó kiállító termek, kiállítások megtervezése volt. A támogatással sikerült két múzeumi eszközt is beszerezni, melyekkel megtettük az első lépést egy modern, interaktív múzeummá alakulás felé. Azóta már a harmadik ütemnél tartunk a fejlesztésünk tekintetében.

Az első ütem fontos állomása volt a Lavater- féle koponya digitalizálása, ami hozzájárult ahhoz, hogy bemutassuk ezt az izgalmas tárgyat. Az interaktív eszközön 3D-ben jelenik meg a Lavater-féle koponya sötét háttér előtt perspektivikus torzításban.

A sokat forgatott koponya, a látogatók számára is elérhető virtuális módon, az érintőképernyőn körbe forgatható, minden irányból vizsgálható, nagyítható modell képében. A szaggatott vonallal jelzett területek sötét tónusú flekken megjelölhetőek, a szöveges tartalmak érintőgomb megérintésével behívhatóak. A 35 felületpont részletes leírása a Szokoly Viktor, Arcisme és phrenologia, minden rendű olvasó számára, 1864-ben kiadott könyvből beidézve olvasható.
Oszkai Réka