2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Festőművészként munkásságom egyik meghatározó része a magyar – határaikon belüli és túli – építészeti emlékek festészeti megörökítése. Ennek egyik vonulata a népi építészet még fellelhető, gyakran már pusztulófélben lévő emlékeinek felkutatása és megörökítése.
Bihari Puhl Levente: Vár utcai ház (cserépre festve)
Elsősorban a Dunántúlon kerestem eddig a megörökítésre méltó, kallódó, sokszor már igen rossz állapotban fellelhető épületeket: lakóházakat, gazdasági objektumokat. Sokat jártam, fényképeztem, majd festettem az Őrségben, Vas, Zala, Somogy és Tolna megye apró, nemegyszer elnéptelenedő, nagy szegénységben vegetáló falvaiban, a Káli-medence és a Balaton-felvidék helységeiben.

Többféle eszközzel és anyagon örökítem meg a fellelt népi építészeti kincseket: vásznon, fatáblán, kerámialapokon, és rendkívül érdekes kuriózumként: magam gyűjtötte, 18. századi rusztikus tetőcserepeken és téglákon.

2003-ban jutottam hozzá Jánosházán egy, a 18. század második felében épült kúriaszerű házhoz, meg a hozzá tartozó hatalmas udvarhoz. Az épületet szeretném megmenteni, hisz’ tán még a műemléki szintet is megüti, de pénz és komolyabb segítség híján egyelőre tetőcserepeit, egyedi tégláit hasznosítom – mégpedig sajátos módon. Különféle rusztikus, antik vagy retro-témákat jelenítek meg rajtuk – mindig is vonzottak az öreg tárgyak – festészetem eszközeivel: várakat, régi parasztházakat, templomokat, de portrékat, csendéleteket is. Elkészült alkotásaimat fontos dokumentumoknak szánom az építészettörténet, népi építészet, sőt, az egykori falusi, népi életmód kutatói számára is.

A természetben az ember alkotta táj és az ott létrehozott emberi alkotások, a népi épületek – sajnos – sokszor pusztulásukban is méltóságteljes látványa ragad meg. Az impressziók és érzések keltette ihlet vezeti aztán ecsetemet, hogy változatos technikákkal és anyagokon adjam vissza képeim nézőinek érzéseimet, élményeimet a megörökített épületekkel, elmúló életformákkal kapcsolatosan.

A témában született alkotásaimból több kiállításom volt országszerte, legutóbb 2019 tavaszán a balassagyarmati Palóc Múzeumban.

Levy (Bihari Puhl Levente)
Kapcsolódó hírek