2020.05.31.
Budapest Főváros Levéltára

Ti voltatok az ifjúság, Üllői-úti fák...

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.17.
Budapest Főváros Levéltára

Luxuslakások 1911-ből

2020.05.07.
Budapest Főváros Levéltára

Zichy Mihály, aki hatszor végrendelkezett

2020.04.28.
Budapest Főváros Levéltára

Egy eltűnt mulatónegyed: Konstantinápoly Budapesten

2020.08.06.
Jósa András Múzeum

Klímaváltozások - már a kései újkőkorban is

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.30.
Hatvany Lajos Múzeum

Hatvannak köze nincs az 59-hez

Budapest Főváros Levéltára - Budapest
Cím: 1139, Budapest Teve utca 3-5.
Telefonszám: (1) 298-7518
2020.04.28.
Budapest Főváros Levéltára
Budapest, építészet, helytörténet, hír, Magyarország, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges épületeket bemutató sorozatunkban ezúttal egy eltűnt épületegyüttesről lesz szó, amely mindössze két éven keresztül állt a Duna partján. Ez volt a Konstantinápoly Budapesten névre keresztelt szórakoztató negyed, mely a mai Műegyetem helyén működött. Története a millenniumi évhez kapcsolódik, amely a fővárosi szórakoztatóipar számára is sok újdonságokat hozott.
Ezredéves álmok: Konstantinápoly Budapesten
Készítői, az akkor oly csábító keleti romantika varázsára támaszkodva fogtak bele a költséges vállalkozásba. Az építkezéseket az Országház építője, Hauszmann Sándor irányította, Gerster Kálmán tervei alapján. Az építész gyakorlatilag a török birodalom fővárosának másolatát tervezte meg. A török épületek korhű felépítésének célja – a mulatozás mellett – az volt, hogyna magyar lakosság megismerje a török emberek életét, lakberendezésüket, a muzulmánok vallási hiedelmeit, viseletüket, szokásaikat.


Perzsaszőnyegek, török kávé és hastáncosnők

A látogatók a hajóból kiszállva egy hosszú fahídon keresztül jutottak a budai Konstantinápolyba, ahol pezsgő élet fogadta őket. A Galata téren szólt a zene, mellette mulató helyezkedett el perzsaszőnyegekkel elzárt szeparéival, míg a török kávéházban török táncosnők lejtették izgató táncukat. Kis török házak, egzotikus bazárok, misztikus török színház, vándorkomédiások, mind-mind elkápráztatták az arra járókat. Volt itt kitűnő olasz vendéglő, pezsgőspavilon, kávéházak, varieté, és még egy vurstli is. A különleges látnivalók, a szórakozási lehetőségek széles tárháza és a pompás esti tűzijátékok mellett a rendezők a tavon csónakversenyeket és nemzetközi úszóversenyeket is tartottak.


Rövid karriert futott be

Azonban a budai Konstantinápoly csak két nyáron működött. A nyitás után sokan felkeresték, de a rossz idő és a nehézkes megközelítés miatt a látogatók később elmaradtak, viszont a bérleti díjak és a külföldről szerződtetett mutatványosok bére sok pénzbe került. Oly sokba, hogy a vállalkozás bevételei nem fedezték kiadásaikat, így a cég csődbe ment. A mulató működtetésével a következő évben a korabeli éjszakai élet ismert vállalkozója, Somossy Károly próbálkozott. Ám hiába, neki sem sikerült visszacsábítania a közönséget: pár hetes működését nem kísérte siker.

Néhány évig még álltak az egykori török jellegű épületek, elhagyatottan, szomorú mementóként emlékeztettek az ezredévi parádékra.
Perczel Olivér