2023.07.03.
Janus Pannonius Múzeum

Wellmann-díjat kapott Gál Éva

2023.06.28.
Janus Pannonius Múzeum

Elragadó éjszaka a pécsi múzeumokban

Janus Pannonius Múzeum - Pécs
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 5.
Telefonszám: (72) 514-040
Nyitva tartás: K-V 10-18 (csak előzetes bejelentkezéssel)
Janus Pannonius Múzeum
hír, iparművészet, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Manapság a legkülönfélébb eszközök állnak rendelkezésünkre, ha zenét szeretnénk hallgatni. A XVIII-XIX. században mi szolgálhatta ugyanezt a célt? Most egy különleges bútort mutatunk be a JPM Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményéből.
Zenélő szerkezet
Fuvolaműves szekreter. Lehajtható lapja mögött kapott helyet a kabinet rész, illetve belsejében az automata szerkezet. Oldalról nyíló ajtói mögött a dallamhengereket tárolták. A fújtató, valamint a dallamhenger mozgatásához szükséges energiát ólomsúlyok ereszkedése biztosította. Az oromzatba rejtett óra Johann Lehrner munkája (Kassa, 1826). A zenélő automatát Josepf Arzt készítette Bécsben. A bútor feltehetően bécsi vagy kassai munka.

A fából készült hengerekre fém tüskékkel kódolt dallamokat lejátszó automata fuvolaművek már a 16–17. századtól ismertek. A 18. század végétől kezdték e szerkezeteket lakásbútorokba szerelni. Elsősorban díszes órákba, illetve a legreprezentatívabb bútorfajtába, a szekreterbe, amelyben óramű is helyet kapott. Az így létrehozott fuvolaműves szekreter a legdrágább bútorfajtának számított az 1780–1820 közti időben. A zenélő automatákat erre szakosodott órásmesterek készítették. A kis fuvolasípokból orgonaszerűen összeállított gépek általában korabeli operaslágerekből játszottak nyitányokat, áriákat. A dallamhengereket rendelni és utánrendelni is lehetett.

A zenélő automatát Major Gábor hangszerész állította helyre.

(Felhasználva Rostás Péter: Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon. Katalógus. BTM, Bp. 2012.)
összeállította: Dr. Kovács Orsolya–Gál Éva


HANGANYAG:
A fuvolaműves zenélő automatán játszott darab: Daniel Auber francia zeneszerző, A portici néma című – 1828. február 29-én bemutatott – operájának nyitánya. Itt meg is hallgatható! >>