2020.04.24.
Göcseji Múzeum - Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Online Göcseji Múzeum

2020.04.20.
Göcseji Múzeum - Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága

Múzeum-Iskola-közös szertár

2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

Göcseji Múzeum - Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága - Zalaegerszeg
A megyei múzeum épülete
Cím: 8900, Zalaegerszeg Batthyány utca 2.
Telefonszám: (92) 346-736
Nyitva tartás: I.1-III.31.: K-Szo 9-17
IV.1-IX.30.: K-V 10-18
2020.04.24.
Göcseji Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 2020 tavaszi magyarországi koronavírusjárvány a magyar közgyűjtemények számára új helyzetet teremtett, hiszen a látogató-forgalmat a Kormány rendeletileg beszüntette. Aszakmai felügyeletet gyakorló EMMI kérte, hogy ahol csak lehet, az intézmények álljanak át otthoni munkavégzésre, csökkentve ezzel a járvány terjedésének sebességét, és a fertőzés egymás részére történő átadásának esélyét.
Tintatartó
A Göcseji Múzeum 2014-15-ben tért át a gyűjtemények elektronikus nyilvántartására, országosan is elsőként. Ez többek között lehetővé teszi azt, hogy a múzeumi gyűjtemény feldolgozása nem múzeumi helyről (pl. kutatóhelyekről) is történhessen, így ez a mostani helyzetben számunkra előnyt jelentett. A Göcseji Múzeum gyűjteményei nem csak a munkatársak számára érhetők el online, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is nyitott. A gyűjteményi adatbázis (http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/online-collection/-/results/init) országos (museumap.hu) és nemzetközi (europeana.eu) online felületeken is elérhető, a Göcseji Múzeum mintegy 183 ezer tételnyi anyaga szerepel ezeken leírással, jelentős részük képpelis.

Munkavégzés terepen, műhelyekben

Az elmúlt időszakban két helyszínen kezdődött régészeti feltárás: Fenékpusztán (M76) és a Mindszentyneum építkezésének területén. Ezekről a munkálatokról időről időre beszámolunk a közönségünknek.

Állományvédelem - az egykori Göcseji Nyomda épületében elhelyezett 15. századi téglaégető kemencék konzerválását is folyamatosan végezzük. Ugyancsak folyamatos munkát ad szakembereinknek a múzeum új állandó kiállításába kerülő tárgyak restaurálása, valamint a folyó régészeti feltárásokon előkerülő leletek elsődleges konzerválása is (ilyen lelet volt a húsvét előtti napokban, Zala megyében elsőként talált kelta ezüstpénz).

Falumúzeum – kollégáink számára a tavaszi időszak feladatai (házak meszelése, kerítések, falak, faszerkezetek javítása, cseréje, fűnyírás, növénytelepítés) folyamatos munkát ad. A szokatlanul erős tavaszi viharok több zsúptetős ház gerincét megkezdték, ezeket is javítani kell. A Göcseji Falumúzeum saját weboldalán szintén otthonmaradásra ösztönző programokat fejleszt, megszólítva ezzel egyszerre több korosztályt. Öt témában szólítjuk meg a közönséget: Múzeum Kertbarát, Múzeum Mesekuckó, Múzeum Pillanat, Múzeum Tanoda, Múzeum Tudástár.

Az otthoni munkavégzés (homeoffice) eredményei

A muzeológusok és múzeumpedagógusok számára az online tananyag-fejlesztés alegfontosabb feladat, ezen kívül mindenki a gyűjtemények gondozását is végzi. Ez alól a régészeti osztály munkatársai sem kivételek, akik bár terepen vannak, szintén részt vállalnak az oktatás-támogató fejlesztésben. Ugyancsak folytatódnak az új várostörténeti kiállítás munkálatai, munkatársaink folyamatos online kapcsolatban vannak a tervezőkkel. Ezen túlmenően muzeológus munkatársaink kutatásokat is végeznek, éspublikációkon dolgoznak.

A gyűjtemény-feldolgozó tevékenység a múzeum internetes hálózatában folyamatos.

Múzeum-iskola közös szertár: munkatársaink eddig50 oktatás-támogató szakmai csomagot készítettek el, ezek folyamatosan kerülnek fel mind a múzeumweboldalára, mind a Facebook oldalra.Az oldalak jelentős látogatottsága kezdeményezésünk pozitív fogadtatását jelzi.

Humor pandémia idején: munkatársaink gyűjtik a koronavírussal kapcsolatos népi humor és legendárium kialakult formáit, jelenségeit. Ez (remélhetőleg) megismételhetetlen alkalom. A tervek szerint a világjárvány elmúltával kis kamarakiállítást rendezünk a gyűjteményből.

Zajlanak a Zalai Múzeum 25. kötetének szerzői, szerkesztési és korrektor munkálatai. A kötet megjelentését 2020. október végére tervezzük.

Megjelentettük legújabb felhívásunkat: Élet Zalaegerszegen a koronavírus járvány idején. A ma eseményei a holnap történelme már. Arra kértük a zalaegerszegieket, hogy segítsenek nekünk a fotók és tárgyak gyűjtésében, hogy a jövő generációi mind szélesebb betekintést kapjanak Zalaegerszeg életéről a koronavírus járvány idején.

Április 22-én, a Föld Napján csatlakozunk egy nemzetközi felhíváshoz: Museums Go Green. Minden csatlakozott múzeumnak a közösségi oldalaira egy-egy zöld színű tárgyat kell posztolnia a gyűjteményéből közel egy héten át. Minden nap egy tárgyat. Ez lehet festmény, üveg, design tárgy, bronzkori lelet, ékszer, textília, bármi, ami zöld. Indoklásként meg kell írni, miért azt a tárgyat választottuk és mit üzenünk a jövő generációinak.

Táborok és múzeumpedagógiai foglalkozások: Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő régésztábor és kézműves tábor és múzeumpedagógiai foglalkozások jelentkezői – mutatva az emberek optimizmusát – nem mondják vissza a jelentkezésüket, bíznak a veszélyhelyzet feloldásában.

Megújuló weblap: Zajlanak a Göcseji Múzeum weblapjának fejlesztési, átalakítási munkálatai is az épület felújításával párhuzamosan, aminek eredménye az intézmény korszerűbb megjelenésű, dinamikus online jelenléte lesz.