2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Göcseji Múzeum - Zalaegerszeg
A megyei múzeum épülete
Cím: 8900, Zalaegerszeg Batthyány utca 2.
Telefonszám: (92) 346-736
Nyitva tartás: XI.1-III.31.: K-Szo 9-17
IV.1-X.31.: K-V 10-18
2020.04.24.
Göcseji Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 2020 tavaszi magyarországi koronavírusjárvány a magyar közgyűjtemények számára új helyzetet teremtett, hiszen a látogató-forgalmat a Kormány rendeletileg beszüntette. Aszakmai felügyeletet gyakorló EMMI kérte, hogy ahol csak lehet, az intézmények álljanak át otthoni munkavégzésre, csökkentve ezzel a járvány terjedésének sebességét, és a fertőzés egymás részére történő átadásának esélyét.
Tintatartó
A Göcseji Múzeum 2014-15-ben tért át a gyűjtemények elektronikus nyilvántartására, országosan is elsőként. Ez többek között lehetővé teszi azt, hogy a múzeumi gyűjtemény feldolgozása nem múzeumi helyről (pl. kutatóhelyekről) is történhessen, így ez a mostani helyzetben számunkra előnyt jelentett. A Göcseji Múzeum gyűjteményei nem csak a munkatársak számára érhetők el online, hanem az érdeklődő nagyközönség számára is nyitott. A gyűjteményi adatbázis (http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/online-collection/-/results/init) országos (museumap.hu) és nemzetközi (europeana.eu) online felületeken is elérhető, a Göcseji Múzeum mintegy 183 ezer tételnyi anyaga szerepel ezeken leírással, jelentős részük képpelis.

Munkavégzés terepen, műhelyekben

Az elmúlt időszakban két helyszínen kezdődött régészeti feltárás: Fenékpusztán (M76) és a Mindszentyneum építkezésének területén. Ezekről a munkálatokról időről időre beszámolunk a közönségünknek.

Állományvédelem - az egykori Göcseji Nyomda épületében elhelyezett 15. századi téglaégető kemencék konzerválását is folyamatosan végezzük. Ugyancsak folyamatos munkát ad szakembereinknek a múzeum új állandó kiállításába kerülő tárgyak restaurálása, valamint a folyó régészeti feltárásokon előkerülő leletek elsődleges konzerválása is (ilyen lelet volt a húsvét előtti napokban, Zala megyében elsőként talált kelta ezüstpénz).

Falumúzeum – kollégáink számára a tavaszi időszak feladatai (házak meszelése, kerítések, falak, faszerkezetek javítása, cseréje, fűnyírás, növénytelepítés) folyamatos munkát ad. A szokatlanul erős tavaszi viharok több zsúptetős ház gerincét megkezdték, ezeket is javítani kell. A Göcseji Falumúzeum saját weboldalán szintén otthonmaradásra ösztönző programokat fejleszt, megszólítva ezzel egyszerre több korosztályt. Öt témában szólítjuk meg a közönséget: Múzeum Kertbarát, Múzeum Mesekuckó, Múzeum Pillanat, Múzeum Tanoda, Múzeum Tudástár.

Az otthoni munkavégzés (homeoffice) eredményei

A muzeológusok és múzeumpedagógusok számára az online tananyag-fejlesztés alegfontosabb feladat, ezen kívül mindenki a gyűjtemények gondozását is végzi. Ez alól a régészeti osztály munkatársai sem kivételek, akik bár terepen vannak, szintén részt vállalnak az oktatás-támogató fejlesztésben. Ugyancsak folytatódnak az új várostörténeti kiállítás munkálatai, munkatársaink folyamatos online kapcsolatban vannak a tervezőkkel. Ezen túlmenően muzeológus munkatársaink kutatásokat is végeznek, éspublikációkon dolgoznak.

A gyűjtemény-feldolgozó tevékenység a múzeum internetes hálózatában folyamatos.

Múzeum-iskola közös szertár: munkatársaink eddig50 oktatás-támogató szakmai csomagot készítettek el, ezek folyamatosan kerülnek fel mind a múzeumweboldalára, mind a Facebook oldalra.Az oldalak jelentős látogatottsága kezdeményezésünk pozitív fogadtatását jelzi.

Humor pandémia idején: munkatársaink gyűjtik a koronavírussal kapcsolatos népi humor és legendárium kialakult formáit, jelenségeit. Ez (remélhetőleg) megismételhetetlen alkalom. A tervek szerint a világjárvány elmúltával kis kamarakiállítást rendezünk a gyűjteményből.

Zajlanak a Zalai Múzeum 25. kötetének szerzői, szerkesztési és korrektor munkálatai. A kötet megjelentését 2020. október végére tervezzük.

Megjelentettük legújabb felhívásunkat: Élet Zalaegerszegen a koronavírus járvány idején. A ma eseményei a holnap történelme már. Arra kértük a zalaegerszegieket, hogy segítsenek nekünk a fotók és tárgyak gyűjtésében, hogy a jövő generációi mind szélesebb betekintést kapjanak Zalaegerszeg életéről a koronavírus járvány idején.

Április 22-én, a Föld Napján csatlakozunk egy nemzetközi felhíváshoz: Museums Go Green. Minden csatlakozott múzeumnak a közösségi oldalaira egy-egy zöld színű tárgyat kell posztolnia a gyűjteményéből közel egy héten át. Minden nap egy tárgyat. Ez lehet festmény, üveg, design tárgy, bronzkori lelet, ékszer, textília, bármi, ami zöld. Indoklásként meg kell írni, miért azt a tárgyat választottuk és mit üzenünk a jövő generációinak.

Táborok és múzeumpedagógiai foglalkozások: Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő régésztábor és kézműves tábor és múzeumpedagógiai foglalkozások jelentkezői – mutatva az emberek optimizmusát – nem mondják vissza a jelentkezésüket, bíznak a veszélyhelyzet feloldásában.

Megújuló weblap: Zajlanak a Göcseji Múzeum weblapjának fejlesztési, átalakítási munkálatai is az épület felújításával párhuzamosan, aminek eredménye az intézmény korszerűbb megjelenésű, dinamikus online jelenléte lesz.