2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
Kisfaludy Sándor Emlékház
hír, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Horváth Márton iparművész a feledésbe merült üvegkészítési technikák, technológiák kutatója, gyűjtője volt. A vékonyréteg-, az irizált üveg technológiájával, tervezés módszertannal, morfológiai hermeneutikával, üvegtörténettel foglalkozott. Visszahozta a kortárs üvegművészetbe a szecesszió óta jóformán elfelejtett irizáló üvegvarázslatot, s a XX-XXI.század szellemében megújította azt.
Horváth Márton alkotása
Horváth Márton alkotásai nagyon egyszerűen is jellemezhetőek. Szeretetreméltóak és szépek, örömtárgyak, amelyeket leginkább ajándékozunk, vagy ajándékba kapunk. Olyan tárgyak, amelyekhez ragaszkodunk, mert érezzük, hogy kincsekhez jutottunk a maguk jelen- és jövőbeli misztikumával. Könnyed eleganciájuk mellett, azonban szimbolikus gondolati tartalmuk, esztétikai kérdésfelvetéseik az anyagot, a formát, a színt, a fényt, a struktúrát olyan helyzetbe hozzák, amely elbeszélő tanulságokat hordozó költeményekké alakítja tárgyait. Szavakban elmondhatatlan vizuális egymást gerjesztő sűrítménye minden tárgy. A felületi struktúrákban a vad viharok zöldesszürkébe oldódó mélykékjeit keveri a remény hajnalbíborával. Kagylók halnak meg, hogy láthassuk a gyöngyházfényüket, szentjánosbogarak építenek fényfészkeket lila akácon, és adják lelküket egy szóra, az üvegnek.

Különös Horváth Márton-i régi, régi-új műfaj a levélnehezék. Tenyérbe férő, irizáló gömbök. Ő maga ”tárgyhaikuknak” nevezte őket. Rajtuk néha íriszformák hajladoznak, árnyékos erdei tavak buborékai kéklenek, zúzmara szikrázik. A levélnehezékek mintha a Művész haikujának, ahogyan hívta, szavakból csiszolt kavicsainak – ennek a műfajnak is mestere volt (!!!) –megtestesülései lennének.

Ahogyan fogalmaz:

Benne levés, fertőzöttség, szerelem, akár a tangó!
SZENVEDÉS ÉS SZENVEDÉLY AZ ÜVEG!




Életrajzi adalékok:


Városunk egyik kiemelkedő gyűjteménye Horváth Márton (Csabrendek, 1941.ápr.27.-2013. március 8.) Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező iparművésznek, a Széchenyi irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjának életműkiállítása. A művész 2008-ban ajándékozta Sümeg városának a több mint száz alkotását bemutató anyagát. A gyönyörű szecessziós, sugárzó energiájú, egyedi, kézműves technikával készült üvegek, örömtárgyak jelenleg a Kisfaludy Sándor Emlékházban láthatóak.

Horváth Márton felsőfokú tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán szilikátipari tanszék üveg szakján végezte. 1976-tól a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanított tervezéselméletet, üvegfúvást egyetemi docensi, 1993-tól egyetemi tanári beosztásban a MOME Doktori Iskola témavezetője.

A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) digitális adatbázisán ez a teljes gyűjtemény dokumentálva fellelhető: http://mandadb.hu/ .
Oszkai Réka