2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Hetedhét Játékmúzeum - Székesfehérvár
 A "csecsemő-osztály"
Cím: 8000, Székesfehérvár Oskola u. 2-4., Hiemer-ház
Telefonszám: (22) 202-601
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.03.27.
Hetedhét Játékmúzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Olivér ma rendkívül rosszkedvűen ébredt. Semmihez sem volt kedve, a délelőtti tanulás alatt is csak zsörtölődött. Ebébidőre már húgaira is ráragasztotta rosszkedvét. Édesmama, a jóságos Édesmama ebéd után játékot vett elő. Nem is akármilyet! A „Mensch ärgere Dich nich! – Ember, ne mérgelődj!” című társasjáték hamar mosolyt csalt a gyerekek arcára, a játék elűzött minden bajt, már csak az volt a kérdés, „Ki nevet a végén?”
Ember, ne mérgelődj! ...avagy Ki nevet a végén?
Az „Ember, ne mérgelődj!” c. társasjáték az indiai pachisi játék mintára készült, a hinduk nemzeti játékának európai változata. A Moskovszky-gyűjtemény a játék Magyarországon forgalmazott német kiadását őrzi az 1930-as évekből. A ma „Ki nevet a végén?” címmel ismert társasjáték eredeti változata az emberi életutat szimbolizálta, a tábla keresztje a négy égtáj felé mutat. A figuráknak a mezőket, azaz a földi élet állomásait végigjárva kell bejutniuk a célba. Az ellenfél által kiütött bábuknak vissza kell térniük a kiindulópontra, ahonnan „újjászületve” ismét útra kelhetnek.

(Forrás: Haider Edit (2017): A Moskovszky-gyűjtemény társasjátékai. Lépegető játékok. In: Játék és tudomány a Hetedhét Játékmúzeumban. Válogatás a Moskovszky Éva emlékére rendezett konferenciák előadásaiból 2012-2016, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, 116-117.)