2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
2020.01.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Többek között Balatonfüredről, Szabadkáról és Esztergomból is érkeztek borrendek a hagyományos ópusztaszeri Vince-napi vesszővágásra. A rendezvény fő momentuma, a vesszővágás és a jóslás volt, amely az idei évben bőséges termést ígér.

A rendezvény kezdetén dr. Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője, Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke köszöntötte a több, mint húsz megjelent borrend tagjait és a rendvényre látogatókat.

A Vince-napi vesszővágás egyik fő célja, a hagyományok életben tartása. A boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. Ópusztaszeren a „vincevessző” levágásával történik az őszre várható termés jóslása. A skanzenben található Szegedi tanyán Kalmár István mórahalmi hegybíró három vesszőt metszett le a szőlőről. A vesszőket megvizsgálva elmondta, hogy azok nagyon szépen beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. A rajta található rügyek is szépek, nem keletkezett kár bennük. Mindez arra utal, hogy idén nem lesz oka panaszra a boros gazdáknak, hiszen bőséges termés ígérkezik. „Még okozhat meglepetést a tél, de kérjük Szent Vincét, vigyázzon ránk és óvja a fagyoktól a szőlőket!” – zárta gondolatait a hegybíró. Hagyományok szerint ilyenkor a vesszőket beviszik a házba, ahol vízben áztatják, majd figyelik a további fejlődésüket. Reményeik szerint pár hét elteltével a rügyek kihajtanak, amely megerősíti a Vince-napi jóslat beteljesedését.

A rendezvény folytatásaként az Árpád-emlékmű előtt játékos próbatételeket követően felavatták a Szent Vince Borrend új tagját, Csapó Editet. Majd átadták a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Életműdíját, dr. Fülöp Mihálynak, a Szent Vince Borrend alapító nagymesterének. A rendezvény az újbor kóstolásával zárult, de idén a Karcagi Birkafőzők Egyesülete jóvoltából, karcagi birkapörköltet is fogyaszthattak a jelenlévők.