2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2019.10.02.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Magyar művészek Szűz Mária ábrázolásait mutatja be a Boldogasszony, a művészet tiszteleg a magyarok Nagyasszonya előtt című kiállítás, amely kedd este nyílt meg Róma belvárosában, a Vatikán egyik római palotájában a magyar államfő védnökségével.

A latinul Magna Domina Hungarorum (magyarok Nagyasszonya) kiállítás több mint ötven magyar művész ugyanennyi alkotását mutatja be.

A tárlat a csíksomlyói Mária-kegyszobor 500. évfordulója alkalmából 2015-ben rendezett Boldogasszony kiállítás anyagát vitte Rómába a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és Magyarország Szentszéki Nagykövetsége szervezésében, Áder János államfő védnökségével.

A kiállítás vatikáni védnökségét a Kultúra Pápai Tanácsa és a Pápai Nemzetközi Mária Akadémia vállalta.
Az október 13-ig látható kiállítás rendkívüli helyszínt kapott mégpedig vatikáni területen: az olaszországi reneszánsz építészet egyik jelképes épületében, a Cancelleria palotájában látható, amely egykor a pápai kancellária székhelyeként működött, és ma is a szentszéki hivataloknak ad otthont.

A Boldogasszonynak szentelt kiállítás a Szent Péter-bazilika altemplomában található magyar kápolnát is idézi, amely szintén a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli, és II. János Pál pápa avatta fel 1980. október 8-án.

Lotharingiai Habsburg Eduard Magyarország szentszéki nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy a jelentős helyszínű tárlat Magyarországot és egyben Csíksomlyót idézi fel az olaszokban Ferenc pápa július elsejei erdélyi látogatására emlékeztetve. Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország "Mária országa", ami azt jelenti, hogy kultúrájával, művészetével és a keresztény gyökerek melletti elkötelezettségével is utat tud mutatni az egyre komolyabb kihívásokkal szembesülő Európában.

(MTI)