2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

2020.07.06.
Jósa András Múzeum

Mutasd a cipőd és megmondom ki vagy!

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.07.05.
Debreceni Művelődési Központ

Flashmobbal emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójára

2019.09.27.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Baján helytörténeti séta, Kalocsán kiállítás, Kecskeméten pedig előadással egybekötött épületvezetés várja az érdeklődőket a hétvégén, a kulturális örökség napjain.

A zsinagóga Baja egyik legszebb késő klasszicista, műemlék épülete, amely Frey Lajos pesti építész tervei alapján 1845-re készült el. Az épület 1985-ben könyvtárrá alakult. Az Ady Endre nevét viselő intézmény szervezésében zajló helytörténeti séta a bajai zsidóság életébe enged bepillantást Magyarország német megszállásától a vészkorszakig. A technika segítségével megidézik a túlélők visszaemlékezéseit: olyan helyszíneket járnak be, amelyek ma a bajaiak életének megszokott részei, egykor azonban a bajai zsidóság sorsának megrendítő állomásai voltak. A szombaton 14 és 16 órakor kezdődő egyórás séták regisztrációhoz kötöttek. A Tanácsköztársaság száz évvel ezelőtti kalocsai eseményeit eleveníti fel a helyi Viski Károly Múzeum 1919 Kalocsán című időszaki kiállítása.

A tárlaton a korabeli dokumentumok és fotók, tárgyi emlékek: egyebek mellett fegyverek és utcakövek, illetve az akkori társadalmat bemutató tudományos értekezések révén elevenednek meg a kalocsai események, köztük a főutcát díszítő öreg berkenyefák alatti kivégzések. A kiállítást szeptember 21-én, szombaton délelőtt Gellért Ádám történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője nyitja meg, majd Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója mutatja be. Az 1919 Kalocsán című tárlat szombaton és vasárnap ingyenesen látogatható. Előadásokkal egybekötött épületvezetésekkel várják az érdeklődőket Kecskeméten. Jánszky Béla és Szivessy Tibor az 1910-es évek elején a város legfoglalkoztatottabb építészei voltak, így őket bízták meg a Városi Kaszinó tervezői feladataival is.

Az 1911 decemberében lakhatási engedélyt kapott épület nem csupán a kaszinó székháza volt, hanem egyben bérház is, a földszintjére pedig üzleteket és egy kávéházat is terveztek. A kecskeméti önkormányzat és a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezésében zajló program során szeptember 21-én, szombaton délelőtt Az egykori Városi (Úri) Kaszinó épülete címmel Gyergyádesz László művészettörténész, a múzeum képzőművészeti osztályának vezetője, majd Városi Kaszinó, Kecskemét kulturális életének jeles helyszíne címmel Hajagos Csaba történész-muzeológus, a múzeum történeti-néprajzi osztályának vezetője tart előadást.

(MTI)