2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.09.27.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Baján helytörténeti séta, Kalocsán kiállítás, Kecskeméten pedig előadással egybekötött épületvezetés várja az érdeklődőket a hétvégén, a kulturális örökség napjain.

A zsinagóga Baja egyik legszebb késő klasszicista, műemlék épülete, amely Frey Lajos pesti építész tervei alapján 1845-re készült el. Az épület 1985-ben könyvtárrá alakult. Az Ady Endre nevét viselő intézmény szervezésében zajló helytörténeti séta a bajai zsidóság életébe enged bepillantást Magyarország német megszállásától a vészkorszakig. A technika segítségével megidézik a túlélők visszaemlékezéseit: olyan helyszíneket járnak be, amelyek ma a bajaiak életének megszokott részei, egykor azonban a bajai zsidóság sorsának megrendítő állomásai voltak. A szombaton 14 és 16 órakor kezdődő egyórás séták regisztrációhoz kötöttek. A Tanácsköztársaság száz évvel ezelőtti kalocsai eseményeit eleveníti fel a helyi Viski Károly Múzeum 1919 Kalocsán című időszaki kiállítása.

A tárlaton a korabeli dokumentumok és fotók, tárgyi emlékek: egyebek mellett fegyverek és utcakövek, illetve az akkori társadalmat bemutató tudományos értekezések révén elevenednek meg a kalocsai események, köztük a főutcát díszítő öreg berkenyefák alatti kivégzések. A kiállítást szeptember 21-én, szombaton délelőtt Gellért Ádám történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője nyitja meg, majd Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója mutatja be. Az 1919 Kalocsán című tárlat szombaton és vasárnap ingyenesen látogatható. Előadásokkal egybekötött épületvezetésekkel várják az érdeklődőket Kecskeméten. Jánszky Béla és Szivessy Tibor az 1910-es évek elején a város legfoglalkoztatottabb építészei voltak, így őket bízták meg a Városi Kaszinó tervezői feladataival is.

Az 1911 decemberében lakhatási engedélyt kapott épület nem csupán a kaszinó székháza volt, hanem egyben bérház is, a földszintjére pedig üzleteket és egy kávéházat is terveztek. A kecskeméti önkormányzat és a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezésében zajló program során szeptember 21-én, szombaton délelőtt Az egykori Városi (Úri) Kaszinó épülete címmel Gyergyádesz László művészettörténész, a múzeum képzőművészeti osztályának vezetője, majd Városi Kaszinó, Kecskemét kulturális életének jeles helyszíne címmel Hajagos Csaba történész-muzeológus, a múzeum történeti-néprajzi osztályának vezetője tart előadást.

(MTI)