2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2019.07.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók címmel látható kiállítás péntektől az Ybl Budai Kreatív Házban hat magyar művész - Fabricius Anna, Lovas Ilona, Moizer Zsuzsa, Rabóczky Judit, Szabó Klára Petra és Tranker Kata - alkotásaiból.

A kortárs művészetben fontos helyet betöltő öntárgyiasítás gyakorlatát magyar női alkotók művein keresztül mutatja be az Iványi-Bitter Brigitta és Muladi Brigitta kurátorok által rendezett tárlat - közölte az MTI-vel csütörtökön az Ybl Budai Kreatív Ház.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás többféle nézőpontot jelenít meg, mind a generációk, mind az eltérő kulturális orientációk tekintetében, és igyekszik olyan többrétegű anyagot bemutatni, amely a nő nézőpontját az élet minél szélesebb területén megragadja.

A hat női alkotó műveinek fő jellemzője az öntárgyiasítás, amely a művészeti gyakorlatban azt az alkotói irányt jelenti, amikor a művész saját identitását, szubjektív élményvilágát, önmaga belső érzékelését kihelyezi a külvilágba, objektíven, tárgyilagosan tekint rá. Az alkotó saját testét, énjét, véleményét művészi adaptációban, önszántából közszemlére bocsátja, kiállítja, az offline és online térben megosztja - áll a tárlat ajánlójában.

A szervezők emlékeztetnek arra, hogy az egyén mások által történő tárgyiasításának ellenpólusaként létezik a tárgyiasításnak egy filozofikus, hatalmi visszaéléstől mentes formája, amelyben az önvizsgálat és a társadalmi nemi szerepek elemzése kapcsolódik össze a tartalom előállítójának szándéka szerint. A nemi sztereotípiák öntárgyiasításon keresztül történő bemutatása, kritikája az 1980-as évek óta egyre fontosabb művészeti gyakorlat, ismert képviselői például a New York-i kortárs művész, Cindy Sherman fotói.

Az Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók című kiállítás augusztus 7-ig várja a látogatókat az Ybl Budai Kreatív Házban, ahol a tárlathoz több rendezvény és egyéb program is kapcsolódik majd.

(MTI)