2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Dobó István Vármúzeum Baktai úti raktárbázis 3-as - Eger
Baktai úti raktárbázis 3-as
Cím: 3300, Eger Baktai út
2019.06.10.
Dobó István Vármúzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Dobó István Vármúzeum új irodákat és raktárhelyiséget alakított ki az intézmény régész kollégáinak számára a Baktai úton található raktárbázis 3-as számú épületének tetőterében.
Baktai úti raktárbázis 3-as
Az önerős beruházás 64.999.000 Ft + áfa összegből valósulhatott meg. A kivitelezés három hónapja alatt 285 hasznos m2 területet építettek be.

A múzeum számos gyűjteményi egységgel büszkélkedhet, melyek közül a régészeti gyűjtemény nagysága az elmúlt néhány évben kinőtte az intézmény számára addig rendelkezésre álló raktárhelyiségek méretét. A közelmúltban lezajlott és a jövőben ránk váró nagy beruházások által támasztott régészeti igénybevételnek köszönhetően a múzeumban dolgozó régész kollégák száma is megnőtt, számukra új irodahelyiségeket alakítottunk ki a Baktai úti raktárbázis tetőterében. Régészeink az év nagy részén terepmunkát végeznek, mely munkafázist a kutatási eredmények feldolgozási szakasza követ: dokumentáció, digitalizálás, térképészeti tevékenység, publikáció, valamint elemző jellegű team-munka.

A Dobó István Vármúzeum a beruházást pályázati forrásból már 2014-ben el akarta indítani. A nyertes pályázatra egészen 2016-ig várnia kellett, bár a pályázati feltételeket végül nem tudta vállalni.

Így 2018 tavaszán önerőből kezdte meg a megvalósítást. Az Arkt Építész Stúdió által elkészített impozáns terv alapján készülő irodahelyiségeket, a költségcsökkentés érdekében átdolgozva, majd sikeres közbeszerzést követően a régészeti osztály 2019 év tavaszán birtokba is vehette.

A fejlesztés során kialakítottak 4 egyéni kutató, dolgozó szobát, melyek egyenként 19m2-es hasznos alapterületűek. Ezzel a régész kollégák számára biztosítva van az elmélyült, tudományos munkának a lehetősége. Itt fel tudják dolgozni az ásatási anyagokat és megfelelőek a munkakörülmények a kutatásaikhoz. Valamint létrejött egy 91 m2-es hasznos alapterülettel rendelkező központi kutatótér, ahol a régészeti munkafolyamatot támogató kollégák akár 8-16 fős csoportokban is tudnak dolgozni. Az új irodákban dolgozó kollégák mindenapjait egy kis teakonyha és egy új vizesblokk teszi kellemessé.

Mindezen fejlesztések mellett kialakításra került egy 111 m2-es raktár, mely a régészeti gyűjtemény antropológiai részének raktára lesz. A raktárhelyiség kialakítása az MVP projekt miatt is fontossá vált, hiszen az eddig a várban tárolt gyűjteménynek a felújítás előtt helyet kellett biztosítani.