2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2019.01.09.
www.dehir.hu
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Munkácsy Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája emblematikus jelentőségű, nagy értéke a cívisvárosnak és a Déri Múzeumnak, turisták tízezreit vonzza a három alkotás. Amikor 1930-ban megnyílt a múzeum, már akkor is Ecce Homo teremnek hívták a képeknek ma is otthont adó (ma Munkácsy nevét viselő) helyiséget. Nagy veszteség volt, amikor elszállítottak egy-egy darabot a Trilógiából, és amikor újra együtt lehetett látni a festményeket, azt ünnepként élte meg a közönség.
Munkácsy trilógia
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ezt be a Parlament Munkácsy-termében tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

A miniszter közölte, a festmény hosszú távon Debrecenben marad, miután a Golgotát itt helyezi letétbe a magyar állam. A három kép értéke együtt még jelentősebb ugyanis.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő felidézte, hogy a trilógia 1995-ben volt először együtt látható Debrecenben, s már akkor sok debreceniben megfogalmazódott, hogy milyen jó lenne együtt tartani a képeket. Kósa Lajos emlékeztetett, hogy Debrecen városa a kétezres évek közepétől tárgyalt a két magántulajdonban lévő képek tulajdonosaival a megvásárlásról. Az országgyűlési képviselő hozzátette, ez akkor városi kezdeményezés volt, amit az akkori kormány nem támogatott. A kormány 2010-ben állt a törekvések mellé. Kósa Lajos köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek azokban a folyamatokban, melyek ahhoz vezettek, hogy immár mindhárom kép közösségi tulajdonban van.

Papp László polgármester úgy fogalmazott, több mint százéves folyamat végére értünk, az elmúlt 23 évben a három festmény igazán debrecenivé vált, és ma már a Nagytemplom mellett a trilógiát is a debreceni szimbólumok közé soroljuk. A polgármester Debrecen nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy együtt maradhat Debrecenben a trilógia. Mint fogalmazott, jó gazdája és jó házigazdája lesz a képeknek Debrecen.

Munkácsy Mihály Golgota című festményét a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében hozták Magyarországra az Egyesült Államokból; a mű letéti szerződés alapján a restaurálást követően a debreceni Déri Múzeumba került.

A festményt 2003-ban Pákh Imre amerikai állampolgár vásárolta meg.

A Pákh Imre és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról folyó tárgyalások sokáig nem vezettek eredményre. Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság 2015 nyarán hivatalból védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból.

A cikket ITT olvashatod tovább!
Kapcsolódó kiállítás
Munkácsy terem
Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni. így vallott műveiről az alkotó, akinek a múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. tovább