2017.05.20.
Tatabányai Múzeum

Elismerő oklevelet kapott a „Metamorfózis”

2016.10.03.
Tatabányai Múzeum

Rézkori emberpárt találtak Tatabányán

2020.05.27.
Magyar Nemzeti Múzeum

Restaurátorok a viking mesterek útján

2020.05.27.
Jósa András Múzeum

A kelták feladták a leckét a vaskor kutatóinak

2020.05.27.
Budapest Főváros Levéltára

Kapások, vincellérek... no meg a hegymester

2020.05.27.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Vörös hajú táncosnő - hófehér ruhában

2020.05.27.
Röszkei Paprika Park - Paprika Üzem és Múzeum

Végállomás: villamosút a Pesti paprikából

2020.05.26.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Egy Batthyány, aki még (űr)hajót épített

2020.05.26.
Hatvany Lajos Múzeum

Azok a nyakas hatvaniak

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

Tatabányai Múzeum - Tatabánya
Tatabányai Múzeum
Cím: 2800, Tatabánya Szent Borbála tér 1.
Telefonszám: (34) 688-192
Nyitva tartás: Sze-V 10-18
2017.05.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Múzeumok Majálisán kerülnek hagyományosan átadásra Az év múzeuma, valamint Az év kiállítása díjak, melyek a hazai múzeumi szakma legrangosabb elismerései. A Tatabányai Múzeum „Metamorfózis” – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása 2017. május 20-án – négy másik múzeum tárlatával egyetemben – elismerő oklevélben részesült.
Elismerő oklevelet kapott a „Metamorfózis”
Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítása lett.

A „Metamorfózis” című kiállítás a történeti ökológia jegyében mutatja be a környék históriáját az őskőkortól egészen napjainkig, a 20. században az iparosodásnak köszönhetően várossá duzzadó települések összekapcsolódásának korszakáig. Az Által-ér völgye azon ritka területek közé tartozik a világon, ahol megjelenése óta folyamatos volt az ember jelenléte.

A vértesszőlősi előember, Samu; a Szelim-barlang neandervölgyi lakói; az újkőkor, a rézkor és a bronzkor egyedi lakó- és leletegyüttesei; a kelták; a rómaiak; a népvándorlás népei; majd a honfoglalástól napjainkig a magyarság – az ő történetüket mutatja be a Tatabányai Múzeum kiállítása. Bemutatja, és be is vonja ebbe a történetbe a látogatót, mindezt interaktív, modern eszközök segítségével, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes módon. Bemutat, bevon, és elgondolkodtat: az ember által felhasznált természet fontosságára, környezeti értékeink megőrzésére rámutatva.

Az elismerő oklevelet A. Pál Gabriella, a múzeum igazgatója vette át, de jelenlétével megtisztelte az eseményt Fűrészné Molnár Anikó, az intézmény nyugalmazott igazgatója, valamint Ablonczy Dánielné önkormányzati képviselő, Tatabánya Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke is.

A kiállítási koncepciót, valamint a rendezési munkálatokat a Tatabányai Múzeum főmuzeológusai, Fűrészné Molnár Anikó, A. Pál Gabriella, Kisné Cseh Julianna és Kiss Vendel végezték, a kivitelezés a Biodigit Kft.-t nevéhez fűződik, a kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósult meg. A kiállítás szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg Tatabányán.