2023.03.20.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

2023.03.20.
Kanizsai Dorottya Múzeum

Játék, interakció és reflexió a mohácsi múzeumban

2023.03.20.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Highlights of Hungary-jelölt a Skanzen

2023.03.15.
Székely Nemzeti Múzeum

Novemberben nyit a Székely Nemzeti Múzeum

2023.03.15.
Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendrei Képtár

Kincseket rejtettek a bolygatatlan avar kori sírok

2023.03.15.
Magyar Néprajzi Társaság, Néprajzi Múzeum

Elhunyt Novák László Ferenc néprajzkutató

2023.03.09.
Déri Múzeum

Ötezer éve pattantunk lóra?

2023.03.09.
Bocskai István Múzeum

Szenzációs retró kiállítás nyílik a FÓRUM-ban

2023.03.09.
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Sajtótájékoztató a MODEM és az SZTE BTK egyetemi együttműködéséről

2023.03.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Magyar részvétel a 2023-as Prágai Quadriennálén

Bozsó Gyűjtemény - Kecskemét
Cím: 6000, Kecskemét Klapka György utca 34.
Telefonszám: (76) 324-625, (76) 417-130
Nyitva tartás: Cs-V 10-18
2017.05.11.
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Szinyei Merse Pál
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Csütörtöktől látogatható a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben a Szinyei Merse Pál festményeiből nyílt kiállítás.
Szurokfenyő
Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Szinyei Merse Pál a magyar festészet 19. század végétől a 20. század elejéig tartó korszakának - európai léptékkel mérve is - egyik legjelentősebb mestere.

A természet bűvöletében című kiállítás 31 alkotáson keresztül mutatja be Szinyei Merse Pál gazdag életművét.

A tárlat az 1860-as, müncheni akadémista évektől kezdődő és mindössze néhány évtizedig tartó életpálya keresztmetszetét adja. A tárlaton látható a festőművész utoljára festett Csend című képe, amely a teljes életmű utolsó darabja is egyben.

A művészettörténész elmondta: Szinyei viszonylag korán megfogalmazta "a természet mestere" ars poeticáját, még akkor, amikor a müncheni akadémián Piloty tanítványa volt. Ekkor bontakozott ki egyéni formanyelve, és rátalálva útjára festette meg a Majálist. A kép fogadtatása azonban kedvét szegte, és visszavonult a festészettől.

Pályája elején tehát megfestette azokat a képeket, amiért az utókor mélyen tiszteli, majd közel két évtized kihagyás után, már középkorúként tért vissza újra a festészethez, hogy a következő negyed évszázad meghozza számára a megérdemelt sikereket. Az élet tehát kiegyenlítette a kezdeti kudarcokat - fogalmazott, hozzátéve, hogy Szinyei életművében nincsenek kilengések, alkotásai egyenletesen magas színvonalúak.

A kiállítás első része az 1860 és 1880 között készült képekből válogat, bemutatva Szinyei sokszínűségét. A második rész a visszatérés időszakából, a sikeres festő műveiből mutat be néhányat. Az utolsó teremben kiállított képek pedig az életmű vizes tematika köré épülő, utolsó időszakát járják körül a balatoni üdülés éveiből, a Bodrog-parti emlékekből vagy éppen az itáliai korszak tengerábrázolásaiból válogatva.

Nátyi Róbert beszélt arról is, hogy a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény úttörő szerepet vállalt, hiszen Szinyei Merse Pál 1848-as életmű-kiállítását követően utoljára 1990-ben, a Magyar Nemzeti Galériában volt jelentős tárlata, azóta mindössze kisebb válogatások erejéig jelent meg művészete.

A kiállítás bemutatja Szinyei Merse Pál sokoldalúságát, hiszen nemcsak tájképeket festett. Pályája elején szép számú portrét is készített, egy önarcképe is szerepel a kiállításon. Megjelennek olyan markáns darabok is, mint a Szurokfenyő vagy a Mályvák, valamint látható a Majális első vázlata is, amin szinte nem is változtatott később.

Kevesen tudják, de a szabadban festés, a plein air főműveként is számon tartott Majális valójában műteremben készült, a mester hosszú heteken, hónapokon át dolgozott rajta. A kép vázlata viszont éppen a hétköznapok pillanatnyiságát ragadja meg.

Az augusztus 20-áig látogatható kiállításhoz május 18-án Tájak, titkok, történetek, majd május 19-én Impresszionista volt-e Szinyei? címmel tárlatvezetést tartanak. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek, ahol az is kiderül, hogyan újította meg a tájábrázolást Szinyei Merse Pál.

(MTI)