2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Kogart Ház - Budapest
Kogart Ház
Cím: 1062, Budapest Andrássy út 112.
Telefonszám: (1) 354-3820
2017.03.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Március 10-től a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány alapítójának, Kovács Gábornak 400 darabos, a magyar festészet történetét a 18. század elejétől a 20. század közepéig átfogó gyűjteményéből közel 100 mű lesz látható a Lendvai Várban.

Mint minden jelentős magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt. A kollekció a 18. század elejétől a múlt század közrpéig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll.

A jelenleg is folyamatosan gyarapodó gyűjtemény a legrangosabb magyar magángyűjtemények sorába tartozik. Számos hazai és néhány jelentős külföldi kiállítás után most Lendván mutatkozik be a kollekció egy olyan speciális válogatással, amely végigvezeti a látogatót a magyar festészet történetének egyik legizgalmasabb évszázadán.

A 19. század a nemzetté válás kiteljesedésének korszaka Magyarországon, amely magába foglalja a reformkor polgárosodási törekvéseit, az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, majd az osztrák elnyomással szembeni nemzeti ellenállás időszakát, végül a Habsburg Monarchiával történő kiegyezést követő több évtizedes dinamikus fejlődést. A politikai, gazdasági és társadalmi változásokkal párhuzamosan újra virágkorát éli a kultúra, ezen belül a képzőművészet. A század végére fokozatosan megteremtődnek a művészképzés és a műkereskedelem alapvető feltételei, a művészek többsége pedig külföldi tanulmányaik befejezése után hazatér, és itthon törekszik önálló egzisztenciára, ezzel európai színvonalra emelve a magyar művészetet.

A kiállítás e sokrétű és színes korszak festészetéről ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a 19. század művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Galéria – Múzeum Lendva közös szervezésében jött létre, és 2017. május 14-ig látogatható.