2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Kogart Ház - Budapest
Kogart Ház
Cím: 1062, Budapest Andrássy út 112.
Telefonszám: (1) 354-3820
2017.03.09.
18. század, festészet, hír, képzőművészet, századok, történelem, Újkor, XIX. század, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A magyar festészet 18. század elejétől a 20. század közepéig tartó fejezetét öleli fel a Kovács Gábor Gyűjtemény (Kogart) mintegy 100 darabjából pénteken nyíló tárlat Szlovéniában, a magyar határ melletti Lendvai Galéria-Múzeumban.
Sterio Károly: Pihenő a gémeskútnál a pusztán
Dubravko Baumgartner, a Galéria-Múzeum kurátora az MTI-nek elmondta: mint minden jelentős magángyűjtemény, a Kogart is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol műalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselő gyűjteményt.

A kollekció a 18. század elejétől a múlt század közepéig terjedő időszak művészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll. Ebből közel 100 alkotás lesz látható a lendvai múzeumban - közölte a kurátor.

Mint elmondta, a kiállítás a fent említett sokrétű és színes korszak festészetéről ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a 19. század művészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektől a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.

A kiállításról készült katalógus szerint Munkácsy, Vaszary és id. Markó Károly több alkotása mellett olyan festményeket is láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítőnél című képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.

A lendvai intézmény 2009-ben indította el neves európai galériákkal és műgyűjtőkkel összefogva Az egyetemes művészet óriásai a lendvai várban című projektjét, amelyet még abban az évben Vasarely-kiállítással nyitottak meg. A következő években Oskar Kokoschka, Rembrandt, Goya, a japán erotikus művész, Sunga és Pablo Picasso műveit is bemutatták.

Ezt az évet a 18-19. századi magyar festészettel kezdték, május 18-tól pedig Salvador Dalí alkotásait ismerhetik meg a látogatók.

A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Lendvai Galéria-Múzeum közös szervezésében jött létre, és május 14-ig lesz látható.

(MTI)