2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.11.30.
Magyar Nemzeti Múzeum
filmművészet, hír, képzőművészet, médiaművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
FIAMP Fesztiválra azok az ICOM (International Council of Museums) tagsággal rendelkező múzeumok nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét. A díjkiosztó ünnepségnek a Magyar Nemzeti Múzeum MUZEUM@DIGIT Konferenciája adott otthont. Három magyar díjazottra lehetünk büszkék: a megmérettetésen a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a Dobó István Vármúzeum, Iparművészeti Múzeum és a MOME nyert díjat.
A visegrádiak díja

Az ICOM nemzetközi bizottsága, az AVICOM éves multimédia fesztiválja, a F@IMP 2.0 fesztivál 2016. évi középhosszú múzeumi filmek kategóriájában az arany díjat a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma nyerte el "A királyok Visegrádja" című filmmel. Az MNM Mátyás Király Múzeuma a középkori magyar királyok visegrádi rezidenciájának emlékeit, a királyi palotát és a várat őrzi és mutatja be a közönségnek. A 9 perces animációs film ennek a középkori királyi székhelynek három évszázados történetét meséli el virtuális rekonstrukciók segítségével.

A múzeum és a Pazirik Informatikai Kft. együttműködésével készült film a visegrádi királyi palotában, a Mátyás Király Múzeum kiállításán tekinthető meg.

A rövidfilm kategóriában ezüst díjat hozott el a Dobó István Vármúzeum Lőporfüst – Kövek között című munkája. Az egri múzeum rövidfilmen mutatta be az idén felújított kazamata kiállításait. A felújítás és a tárlatok az Egri vár és erődrendszer turisztikai és attrakciós fejlesztése c. uniós projekt keretén belül készült el. A kiállítások három fő témakört dolgoznak fel: a vár püspökkori egyházi építészetét, törökkori várépítészetet és várharcászatot, valamint az egri vár kultuszát megteremtő mű, az Egri csillagok - regény és a történelmi valóság viszonyát. A témák feldolgozására hagyományos kiállítási eszközökön túl a legmodernebb technikát, így számítógépes rekonstrukciókat, interaktív eszközöket, valamint 3D nyomtatással készült maketteket is használtak. Mindezen eszközöket igyekeztek arányos mértékben, egymást kiegészítve alkalmazni. Az élményt katonai hagyományőrzők által bemutatott történelmi interpretáció teszi teljessé.

Interaktív multimédia díj kategóriában bronz minősítést nyert a SzínTükör projekt, amely az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállításának kísérőprojektje, és amelyet a MOME TechLab munkatársai fejlesztettek.

Az interaktív installáció játékos formában állítja szembe a közönség színvilágát a kiállított tárgyak színpompájával. A digitális Színtükör arról ad képet, hogy a látogatók mennyire színesen öltözködnek. A projekt a látogató öltözékének színelemzésén alapul: a tükör beszkenneli az előtte álló látogató öltözékét, s annak jellemző színeiből egy palettát állít elő, majd a kiállított műtárgyak közül azokat társítja a látogatóhoz, amelyek színben leginkább közel állnak ruhája árnyalataihoz. A kapott eredményből összesítő kép készül, amit a látogató elküldhet magának. A látogatókat jellemző adatokból vizualizációk is születnek, melyek többek között megmutatják, hogy a közönség egy adott időszak alatt jellemzően milyen színekben jelent meg, ki volt a legszínesebb látogató. Sok kérdésre majd csak a használat során derül fény: Tetten érhető-e egy-egy verőfényes, meleg nap a ruhák színességében? Van-e különbség a magas (többségükben férfi) és alacsony (nő, gyerek) látogatók színpalettája között? Színesebb ruhákban jönnek-e majd a látogatók azért, hogy érdekes tárgyakat hívhassanak elő? Lesz-e hosszabb távon hatása a kiállításnak arra, hogy ki milyen színt preferál az öltözködésében?

Amit tudni érdemes: F@IMP

Az AVICOM a Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága, az ICOM Múzeumok Nemzetközi Tanácsának tagszervezete. Az AVICOM-ot 1991-ben alapították, tagjai olyan kurátorok, tudományos és műszaki szakemberek, akik a múzeumokban, a kulturális intézményekben, a kiállításokban audiovizuális és új technológiákat alkalmaznak.

Az AVICOM Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválja, a F@IMP 2.0 a korábbi FIAMP Fesztivál online elérhető változata. A Fesztiválra azok az ICOM tagsággal rendelkező múzeumok nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét. A F@IMP 2.0 médiafesztivál célja, hogy a muzeológia terén az audiovizuális és multimédia technológiákat alkalmazó intézmények produkcióit értékelje, díjazza és bemutassa.

Az AVICOM F@IMP 2.0 online felülete (faimpavicom.org) lehetővé teszi a nemzetközi zsűri számára, hogy a benevezett alkotásokat hatékonyan és gyorsan értékelje és rangsorolja.

A pályaművekhez készült trailereket itt tekinthetjük meg: http://faimpavicom.org/#/film


Idén 11 országból 31 pályamű érkezett, a kilenc tagú nemzetközi zsűri 21 díjat osztott ki. A díjkiosztó ünnepségnek a Magyar Nemzeti Múzeum MUZEUM@DIGIT Konferenciája adott otthont 2016. november 22-én este a Múzeum Dísztermében.

Jövőre a F@IMP 2.0 Festival 2017 díjátadó ünnepsége Csehországban Uhersky Brod-ban lesz 2017. június 14-én. http://faimpavicom.org/#/news


F@IMP 2.0 Fesztivál Nyertesek 2016


Rövidfilm – bronz fokozat

Nyugat-csehországi Múzeum, Pilsen
A Múzeumi Rablás c. filmet a némafilmek korszaka inspirálta. Egy szórakoztató, fekete-fehér burleszket készítettek, amely a pilseni Nyugat-csehországi Múzeumot népszerűsíti.

Rövidfilm - ezüst fokozat

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma – Dobó István Vármúzeum
Lőporfüst – Kövek között
Az innovatív kiállítás Eger építészettörténetét mutatja be: a püspöki építkezések, a 16. század nemzetközi és magyar erődépítészete és ostromtechnikája, valamint az egri vár irodalmi és művészeti kultúrájába is bepillantást nyerhet a néző. A kisfilm a Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma közötti együttműködés eredménye.

Rövidfilm – arany fokozat

Van Gogh Múzeum - Munch: Van Gogh
Ebben a videóban két ikonikus művész, Vincent van Gogh és Edvard Munch közötti hasonlóságokat láthatjuk. A művészek perspektívájából látjuk a világot, míg műveiken keresztül fejlődésüket is nyomon követhetjük. A videó a "Munch: Van Gogh” című időszaki kiállítás promóciós filmje.

Középhosszú Film – bronz fokozat

Guarini Múzeum, Itaipu - Múzeumot építeni
A dokumentumfilm Paraguay egyik legfontosabb múzeumába, és annak létrehozásába enged bepillantást. Megismerhetjük a régió ősi történetét valamint az Itaipu gátat, a világ legnagyobb megújuló természeti energiaforrásokat használó generátorát.

Középhosszú Film - ezüst fokozat

Carszkoje Szelo Állami Múzeum – Lovagi tornák története
A program egy homorú képernyőn fut, amely lehetővé teszi, hogy a nézők részesei legyenek a különböző korszakok lovagi tornáinak. A terem falait történeti képek alapján készített lovagi zászlókkal és lovagi csoportok képeivel dekorálták.

Középhosszú Film – arany fokozat

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma - A királyok Visegrádja
A visegrádi múzeum Visegrád aranykorának történeti emlékeit mutatja be: a királyi palotát és a várat. A tizenharmadik, tizennegyedik és tizenötödik századot bemutató filmben óriási szerepet kaptak a középkori épületek virtuális rekonstrukciói.

Hosszú film kategória - III. helyezett

Lychnostatis Szabadtéri Múzeum, Kréta - A belső fény

Yiorgis Markakis 86 éves szemészorvos a krétai Lychnostatis Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapítója. A filmben a fényről és a szemről beszél, reflektálva a könnyre, amely a "lélek szenteltvize", körbevezetve minket kreativitásának világában, valamint a múzeumon, ahol a néphagyomány az emberek szívéről és öntudatáról szól.

Hosszú film kategória - II. helyezett

Állami Örökségvédelmi Múzeum "Rostov Kremlin" - Múzeum akcióban
A film a "Rostov Kremlin" Múzeum történetének dokumentációja. A jól ismert író és újságíró Alexander Archanelsky szemén keresztül tekint a Rostov Kremlin történetére, a jelen múzeumára és építészeti együttesére.

Hosszú film kategória - I. helyezett

Bizánci Kultúra Múzeuma, Szaloniki - Visszatérés

Egy feltételezett időben és egy párhuzamos térben egy Thesszalonikiben élő asszony a bizánci korban egy időutazást tesz. Hajóval utazva megérkezik Thesszaloniki kikötőjébe, megkezdi útját a bizánci műemlékekhez és ezzel egyidőben a Bizánci Kultúra Múzeumának kiállításaihoz. Útja során visszaidézi a bizánci kor hétköznapi életét, megismertetve minket a városlakókkal, szokásaikkal és az akkori életkörülményekkel.

Web Art díj - III. helyezett

Maria Cristina Vannini, CASVA Milánó - 10 projekt a CASVA levéltárból és Milánó önkormányzatától
A bemutatót Milánónak és kulturális projektjeinek szentelték. A projektek, mikor készülnek, hitelesek, de idővel már csak egy gondolatra, egy elképzelésre vagy egy virtuális ötletre emlékeztetnek. Az alkotásban látható 10 bemutatásra kiválasztott városi projekt valójában soha nem valósult meg. A létrehozójuk továbbfejlesztett elméletként, vagy provokációként vagy akár egy jóváhagyást nem kapó városi fejlesztési projekt felhánytorgatásaként hozta létre őket.
 
Web Art díj - II. helyezett

Claudia Pecoraro, Régészeti Múzeum, Salerno - Üres falak
2015 november 19-én többek között Tintoretto, Mantegna, Rubens mesterműveket loptak el a veronai Castelvecchio Múzeumból. A filmben elhangzó szöveget Silvia Marchi néhány nappal ezután írta, felevenítve saját gyerekkori múzeumlátogatásainak emlékeit, a hozzájuk kapcsolódó érzelmeit.
Az alkotás célja, hogy az egész közösség számára életben tartsa a művészeti és kulturális örökség témáját, mint semmivel nem helyettesíthető értéket. Mindenki felelőssége megőrizni és átörökíteni a jövő generációinak e remekművek jelentőségét.

Web Art kategória - arany

A Dimitri Donskoi cirkáló útja
Az utazás a Dimitri Donskoi fedélzetén egy olyan fényképgyűjtemény, mely különleges bepillantást enged az első 19. századi orosz páncélozott cirkáló mindennapjaiba, méghozzá a kortársak szemével. A multimédia- technológiának köszönhetően egy fotóalbumot,- mely eredetileg kézben, papíralapon nézegethető – interaktív elemmé formálták át, így a látogatók több aspektusból láthatják a képgyűjteményt.

Mobil applikáció – bronz minősítés

Yaroslav Művészeti Múzeum
A tablettekre kifejlesztett applikáció a „Ház darabokban” címet viseli, amely művészek és zenészek emlékmorzsáit tartalmazza a saját korukból és kultúrájukból.

Mobil applikáció – ezüst minősítés

Zene Múzeum, Irán – Az iráni Zene Múzeum applikációinak bemutatkozása
A múzeum új technológiákat alkalmaz az állandó kiállításán, amely egyben stúdió, galéria, vizuális és hallható archívum, körszínház, könyvtár, előadótér és kávézó egyben. Mindamellett, hogy a különböző új funkciókra és technológiákra is hangsúlyt helyez, szem előtt tartja az okostelefon- és tablet alkalmazások használatát is.

Mobil applikáció díj – arany minősítés

Az Orosz Impresszionizmus Múzeuma
Az Orosz Impresszionizmus Múzeuma interaktív tér, audioguide mobil applikációja iBeacon-technológiára épít valamint videoguide-ként működik hallássérült látogatók számára.

Interaktív multimédia díj – bronz minősítés

Iparművészeti Múzeum, Budapest
Ruttkay Zsófia, MOME – Szín-Tükör
A Szín-Tükör egy kiegészítő projektként készült el a budapesti Iparművészeti Múzeum, Színekre hangolva kiállításához. A Piros, Zöld és Kék termekben kihelyezett több mint 400 tárgyat párosították kiállításban kiemelt színekhez.

Interaktív Multimédia – ezüst fokozat

Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Múzeum – Hurricane
A „Hurrikán” játék lehetőséget ad a látogatóknak, hogy kipróbálják a természeti katasztrófák megelőzésének és a felkészültségnek a módszereit. A látogatók egy óriási interaktív táblánál játszanak közösen, a különböző szereplők (vöröskeresztes és vörös félholdas szakemberek, önkéntesek, városlakók, városvezetők, szakértők) együtt kell, hogy működjenek, hogy mindenkit meg tudjanak menteni a közelgő hurrikántól. Részletek a múzeumról!

Interaktív Multimédia Díj – Arany fokozat

Bresciai Múzeumok Alapítványa - Brixia időgép
A Brixia időgép projekt során a ’Bresciai Múzeumok’ és az ’ARtGlass’ egy 3D kiterjesztett valóság élmény bemutatására szolgáló fejlesztést hozott létre, melynek segítségével Brescia (Brixia) római kori városának régészeti emlékei eredeti állapotukban elevenednek meg. A látogatók egy speciális szemüveg és a 3D kiterjesztett valóság technológia segítségével virtuális vezetést kapnak a római kori Brescia épületeiről.

Kreatív Kiállítás - Installáció Díj

Carszkoje Szelo Állami Múzeum – Albán Terem a Carszkoje Szelo Fegyvertárában
Modern 3D technológiák segítik újraalkotni az Albán Terem belsejét különböző időkből, történeti nézetből, olvasatból egészen napjainkig, felhasználva többek közt a 19. századi Alois Gustav Rockstuhl vízfestékkel készített ábrázolását.

Videóművészeti/Techno-művészeti Díj

Mosman Művészeti Galéria – Szíria

Khaled Sabsabi „Szíriája” egy gyönyörű, komplex munka, amely egyfelől válasz a művész szülőföldjével való újra-eljegyzésére, másrészt művészeti tér-vizsgálatának egyfajta folytatása.

Nagydíj – az AVICOM Claude Nicole Hocqard díja

Nemzeti Palota Múzeum, Taiwan / Taipei
Giuseppe Castiglione: A régi szép idők új csillogása kiállítás

Az Észak-Tajvanban található különösen gazdag gyűjteménnyel rendelkező Nemzeti Palota Múzeum (NPM) ebben a projektjében sajátosan összekeverte a valóságot a virtualitással, annak érdekében, hogy a kulturális és művészeti értékeket megőrizze, és emellett – lépést tartva korunkkal– versenyben tartsa őket a mai, rohamléptekkel előrehaladó, információs, digitalizációs, demokratizálódó, globalizálódó világban.

Giuseppe Castiglione (1688-1766) háromszáz évvel ezelőtt jezsuita misszionáriusként érkezett Kínába, ahol kibontakoztatta művészi tehetségét. Udvari festőként három császárt szolgált, miután elsajátította a hagyományos festészeti technikát. Most három évszázad múltán a NPM úgy idézi fel, látja lelki szemeivel „Giuseppe Castiglione – A régi szép idők új ragyogása című médiaművészeti kiállítását”, mint amely a leginkább összhangban van a művészeti múzeumok jelen helyzetével.

A Nemzeti Palota Múzeum iPalota Csatornája a Nemzeti Palota Múzeum angol és kínai nyelven is elérhető felhő alapú multimédia platformja, amely 31 multimédia-alkalmazást, valamint körültekintően, alaposan összeállított és széleskörű digitális tanulási forrásokat tartalmaz. A program múzeumpedagógusoknak, tanároknak és diákoknak kínál digitális tartalmakat különböző applikációk, iPad tanulási anyagok, 3D nyomtatások, virtuális valóság és más új technológiák felhasználásával.