2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba
Cím: 5600, Békéscsaba Széchenyi u. 9.
Telefonszám: (66) 323-377, (66) 328-040
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.11.18.
fejlesztés, hír, muzeológia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kétszázmillió forintot fordítanak a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum fejlesztésére, amelynek keretében az intézmény két épületének összekapcsolásával egy új kiállító- és közösségi fogadóteret hoznak létre.
Munkácsy MIhály Múzeum
A Munkácsy Mihály Múzeum központi egysége jelenleg két különálló épületben, a Széchenyi utca 7. és a Széchenyi utca 9. szám alatt funkcionál. Ez az állapot kezdetek óta számos problémát okozott az intézmény üzemeltetésében - áll a békéscsabai önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Opauszki Zoltán, az önkormányzat fejlesztési tanácsadója az MTI kérdésére pénteken elmondta, hogy a beruházás az önkormányzat uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) terhére valósul meg, a kivitelezés pedig várhatóan 2017 közepétől egy éven át tart majd.

Az újonnan kialakított tér kiállító- és közösségi fogadótérként is hasznosítható lesz, ami a 21. századi muzeológiai követelményeknek is eleget tesz. A zárt fogadótér azt is biztosítja, hogy a jelenleg az udvaron, szabadtéren megtartott kisebb zenés rendezvények is belülre kerülhetnek. A múzeum előtti tér, amely jelenleg kerítéssel van elválasztva az utca frontjától, részlegesen kinyílik, és az így kialakult térben a környezet parkosítása is lehetővé válik.

Az épületek közötti teret teljes szélességében, a műemlék épület teljes hosszában beépítik. A bővítés padlószintjét a társasházhoz tartozó épületrész padlószintjéhez igazítják, a műemlék épület mélyebb alagsori szintjére belső rámpán át lehet majd lejutni, de a múzeum belső akadálymentes közlekedése is megvalósul a szintek közötti lépcsőház átalakításával és a lift áthelyezésével.

A belső átalakítások során az alagsorban elbontják a fölösleges válaszfalakat, amelyekkel visszaállítható az eredeti állapot és nagyobb kiállítótér hozható létre.

Az új épületrész viszonylag nagy alapterületű lesz, így a teteje, ahova belső lépcső vezet majd fel, alkalmas lesz szabadtéri kiállítások megrendezésére is, illetve részben zöldterületként funkcionál majd.

(MTI)