2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2023.06.28.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Július 1-jén indul a PIM KertLabor

2023.06.02.
Petőfi Irodalmi Múzeum

Egy kényelmetlen ember élettörténete

Petőfi Irodalmi Múzeum - Budapest
© Petőfi Irodalmi Múzeum<br>A múzeum épülete
Cím: 1053, Budapest Károlyi u. 16.
Telefonszám: (1) 317-3611
Nyitva tartás: K-V 10-18
2016.04.11.
Petőfi Irodalmi Múzeum
fejlesztés, hír, irodalom
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az információs társadalom hálózati kultúrájában az elmúlt években bekövetkezett változások, az ismeretközlő információátadás új kommunikációs felületeinek megjelenése feladat elé állította a múzeumokat is. Szembe kellett néznünk azzal, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum internetes megjelenése felett eljárt az idő. A www.pim.hu honlap szerkezetében és technikai feltételrendszerében sem tudott az új kihívásokra megfelelően válaszolni. A hatalmas képi, szöveg és hang adattárolásnak, a megfelelő vizualitás követelményeinek és a biztos szolgáltatásnak nem felelt meg. Új portálra és megújult megjelenésre lett szükségünk ahhoz, hogy gyűjteményi katalógusainkat, adatbázisainkat, s programkínálatunkat korszerű navigációs eszközzel mind gyorsabban, s mind szélesebb közönséghez tudjuk eljuttatni. Ennek érdekében még a tavalyi évben elkezdődött a munka, amelynek eredményeként a PIM arculata és a honlapja megújult.

Kultúraközvetítő, művészeti és oktató intézményként az ismeretközlés, megosztás feladatát csak a tartalommal szinkronban lévő, figyelemfelkeltő vizuális háttérrel, interaktivitásra buzdító lehetőségekkel tudjuk elképzelni. 2015 végére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanári és hallgatói közösségével történő közös munkában elkészült a PIM új logója, továbbá megújult a kis-és nagyarculata is, amit már kiadványainkon, plakátjainkon és ma induló új portálunkon is láthat a közönség. A kreativitás, a modern technológiában való jártasság elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a MOME és az Integral Vision csapatával közösen a Petőfi Irodalmi Múzeum elérje, hogy arculata megfeleljen a kor kihívásainak és olyan felületeken is az irodalom közelségét tudja érzékelhetővé tenni, mint a honlap vagy közösségi oldal. A tervekben megvalósuló modern szellemiség jól tükrözi a múzeum filozófiáját és küldetését, miszerint a hagyományok megtartása mellett egy modern, a fiatalokat is megszólító design-nal szerettünk volna a közgyűjtemények csapatában jelen lenni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a MOME közötti együttműködés több éves múltra tekint vissza. Gondoljunk a sikeres irodalmi divatbemutatóra, amely a MOME divattervező növendékeinek munkáiból állt, vagy az újrahasznosítás témakörét körüljáró közös kiállításra a MOME Média Intézet hallgatóinak munkáiból. Legsikeresebbnek a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából létrejött, A megmozdult szótár című tárlatunkra a MOME TechLab közreműködésében tervezett 11 interaktív installáció megszületését tartjuk. Újdonságnak számított az Ottlik-kiállításhoz (2012) készült lokatív technológiát alkalmazó interaktív irodalmi séta okostelefonra letölthető programja is, amelynek segítségével Budáról Pestre barangolhattunk a Hajnali háztetők című regény helyszíneit érintve.

Egy évtized a weben örökkévalóságnak számít. Újraterveztünk, és újrastrukturáltunk több évtizednyi tartalmat, majd megkerestük azt a formát, ami a leginkább illik az új arcunkhoz. Ebben a munkában segített az Integral Vision elhivatott csapata, akik módszeresen végigvittek azon a folyamaton, melynek eredménye lett a megújult webhelyünk is.

A pim.hu tartalmait négy fő téma köré szerveztük. A kiállítások mellett egységes nézetbe szedtük az általunk szervezett eseményeket, válogattunk a Múzeum gyűjteményeiből, a Tanulás címszó alatt a kutatók, valamint a formális és informális tanulási alkalmakat keresők találhatnak információt, és új formát adtunk a kapcsolatfelvételt megkönnyítő telefonkönyvnek is. Számos külső adatforráshoz kapcsolódva jelentősen bővítettük a kereshető anyagok tárházát, így több mint egymillió különböző tartalom érhető el közvetlenül a portál keresőjéből. Újrastrukturáltuk a hangképtárunkat, a PIM Médiatárat, olyan aloldalakat alkottunk újra, mint Márai Sándor dedikált aloldala, és a kortárs magyar irodalom digitális lenyomatát, a Digitális Irodalmi Akadémiát.