2022.06.28.
Móra Ferenc Múzeum

Hétezren a szegedi Múzeumok Éjszakáján

2022.06.17.
Móra Ferenc Múzeum

Totemoszlopot helyeznek el a Móra-múzeumnál

2022.01.17.
Móra Ferenc Múzeum

Téli szünet Szegeden

2022.10.06.
Örökség Kultúrpolitikai Intézet - Mozaik Múzeumtúra

A kicsiknek nincs semmi joga! Ez az imperializmus lényege

2022.09.28.
Gyulai Vár

Monda- és mesemondó verseny

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2015.10.13.
Móra Ferenc Múzeum
éremművészet, hír, iparművészet, ötvösművészet, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A legnagyobb hazai hun kincsleletet, a nagyszéksósi aranykincset is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum frissen nyíló új állandó kiállításán. A „Minden, ami arany” című tárlatot a Múzeumok Őszi Éjszakáján nyitják meg.
Részlet a Minden, ami arany című kiállításból
Bálint Mátyás gazda szőlőjéből került elő egy „fél talicskányi” aranykincs 1926-ban Nagyszéksósón, melyet Móra Ferenc, a szegedi múzeum akkori igazgatója tárt fel. A legenda szerint már korábban is találtak a környéken hasonló aranyakat, melyeket – nem tudván, hogy aranyról van szó – a gyerekek egymás között cserélgették sütőtökre, almára. Mint később kiderült: az aranyak az eddigi legnagyobb hun aranykincslelet darabjai voltak, melyekből körülbelül 150 tárgyat, összesen több mint egy kilogramm súlyú aranyat mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum őriz.

A szegedi közgyűjtemény most egy állandó kiállításon mutatja be a nagyszéksósi aranykincset és különböző értékes aranyleletet, aranytárgyat és érmét is. Ez a több száz, aranyból készült kivételes műtárgy eddig a múzeum trezorjában feküdt, de a Múzeumok Őszi Éjszakájától kezdve folyamatosan láthatja őket a nagyközönség a „Minden, ami arany” című tárlaton.

A kiállításon a régészeti aranyleletek mellett bemutatják Károly Róbert, Nagy Lajos és Mátyás király aranypénzeit, emlékérmeket és emlékpénzeket is. A tárlaton két különleges tárgyat is megtekinthetünk: kiállítják Tömörkény István aranytollát, valamint azt az egyedi arany nyakkendőtűt, melybe beletekintve Kossuth Lajos arcképe látható.
Kapcsolódó kiállítás
Részlet a Minden, ami arany című kiállításból
A legnagyobb hazai hun kincsleletet, a nagyszéksósi aranykincset is bemutatják a Móra Ferenc Múzeum új állandó kiállításán. Bálint Mátyás gazda szőlőjéből került elő egy „fél talicskányi” aranykincs 1926-ban Nagyszéksósón, melyet Móra Ferenc, a szegedi múzeum akkori igazgatója tárt fel. tovább