2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2009.05.05.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület nevében örömmel tájékoztatjuk, hogy sikeres pályázatunknak köszönhetően folyóiratunk, a "Magyar Múzeumok" a jövőben új, elektronikus formában jelenhet meg. Az internetes megjelenéssel, a jelenlegi papír alapú változat szüneteltetésével (mindkettőről a 2008. november 19-i elnökségi ülés határozattal döntött) az első magyar múzeumokról szóló, múzeumi szakemberek által összeállított és felügyelt tartalmú online folyóirat jönne létre, amely a muzeális intézményekben felhalmozott tudás lehető legszélesebb és legkönnyebben hozzáférhető fórumát jelentené.

Az online változattal kívánjuk a nagy múltú folyóiratot mind tartalmában és terjesztésében, mind hozzáférésében, ezáltal népszerűsítésében modernizálni. A siker érdekében hivatásos webszerkesztőt, illetve az online újságírásban jártas fiatal múzeumi szakembereket kértünk fel a munkára.

Az igazi siker azonban rajtunk, a múzeumokban és a múzeumokért dolgozó munkatársakon, a Pulszky-tagokon múlik. Ezért kérjük, hogy folyamatosan küldjenek a "Magyar Múzeumok" számára híreket, ismeretterjesztő közléseket és bővebb tanulmányokat mindarról, amit munkájukról, gyűjteményeikről fontosnak tartanak közölni.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem "szakmai hírlevél" leszünk, hanem egy múzeumi ismeretterjesztésre épülő, elsősorban az oktatásban résztvevőket megnyerni szándékozó online folyóirat, melyet rövid időközökkel, folyamatosan frissítünk. Partnernek tekintjük a museum.hu szakmai hírlevelét és a MuseumCafé-t is. Természetesen a szakmánkból hiányzó információkat (személyi hírek, in memoriam, múzeumi kiadványokból szemlézés, külföldi szakirodalom követés stb.) külön rovatban/linkben közöljük.


Az alábbiakban ismertetjük az online Magyar Múzeumok felépítését


Cél:
- A kiadvány szaktudományos és ismeretterjesztő jellegének megőrzésével a tartalmi és formai elemek piackonform átalakítása, az olvasói célcsoport kibővítése, kapcsolódó linkekkel az oktatás résztvevői (közép- és felsőfokú oktatás, történelem tanárok egyesülete, Múlt-Kor portál stb.) felé
- Önálló domain név: magyarmuzemok.hu, melyre rákeresve a Pulszky Társaság honlapja rögtön elérhető
- Havonkénti tartalmi töltés, visszakereshetőség egészen az első évfolyam első számáig (1995-től); a kereső portálokon (pl. google.hu) való megjelenés
- Angol nyelvű változat folyamatosan
- Háromszintű tartalom: egy 500-600n körüli figyelemfelkeltő fejszöveg (a szerkesztő készíti), egy 1500-4500n közötti, az olvasók számára könnyen érthető rezümé (a szerzőtől) és a teljes cikk letölthető, nyomtatható változatban

Tervezett tartalom/felépítés:

1. Kiállítótér
Kiállításkritika, kiállításajánló
A rovat működéséhez szükséges:
- főleg külsős újságírók, egyetemisták, múzeumi szakemberek
- információ, fotó, írott anyag a múzeumoktól
- azok a Pulszky-tagok, akik egyetemen tanítanak, motiválják újságírásra diákjaikat

2. Felidéző
Múzeumi események (a kerek évfordulójukat ünneplő múzeumokról, muzeális intézményekről, a központilag meghirdetett emlékévekhez kapcsolódó attrakciók, szolgáltatások, egyéb, a gyűjteményekhez köthető évfordulós eseményekről)
A rovat működéséhez szükséges:
- szakmai anyag
- információ
- olyan kollégák, aki hozzászólnak a témához vagy témát adnak, és meg is írják

3. A tárgy mesél
Fókuszban a műtárgy jelleggel évszakonként egy-egy híres műtárgy útja a felbukkanásától a múzeumig, a gyűjtés körülményei, a műtárgy eredete, történetek a műtárgyról, a korábbi tulajdonosáról, tulajdonosairól stb.
A rovat működéséhez szükséges:
- muzeológusok, egyetemisták
- információ újabban előkerült, megvásárolt tárgyakról
- korábbi Magyar Múzeumokban megjelent értékes cikk, amelyet újra felhasználhatunk

4. Keres-talál
Középpontban a látogató, a programok, az események stb.
- múzeumpedagógiai, felnőttképzési anyagok
- múzeumbarátoknak (programok, nyitott esték, pártoló tagság, kiadványok, kirándulások stb.)
- tanároknak (az időszakos rendezvényekhez kötődő múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések csak diákoknak, múzeumóra a múzeumban és az iskolában, bőröndkiállítások stb.)
A rovat működéséhez szükséges:
- múzeumpedagógusok, egyetemisták, pártoló tagok, önkéntesek
- információ

5. Kukucska (Raktár és műhely)
A restaurátorok, gyűjteménykezelők rovata: érdekes beszámolók egy-egy híres vagy ismertebb tárgy összerakásáról, kiegészítéséről, tisztításáról, a konzerválás fortélyai, bogarak a múzeumban és otthon

Egyéb rovatok, ablakok:
- Sajtófigyelő
- Hírnök (személyi hírek, kitüntetések, gyász stb.)
- Mustra (könyvszemle, válogatás az aktuális és a régebbi múzeumi kiadványokból, online katalógusok tartalma, linkje)
- Szóváltás (fórum)

Egyéb szolgáltatások:
- hozzászólások
- továbbküldöm funkció
- kapcsolódó dokumentumoknak (pályázati űrlap)
- kapcsolódó írások
- nyomtatható verzió
- betűméret választás
- szavazógép
- tesztfunkció

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, hogy a fiókokban lévő kéziratokat küldje el szerkesztőnk címére mielőbb, vagy akár korábban megjelent cikkeiből, tanulmányaiból is összeállíthat célközönségünk számára ízelítőt, de a készülő új kiállítási munkájáról is szívesen olvasunk, ahogy az aktuális kutatói tevékenységéről is.
Szerkesztőnk:
Berényi Mariann
berenyi.mariann@gmail.com

Figyelmét és támogatását előre is köszönjük.

dr. Balázs György (elnök), Bertáné dr. Varga Judit (ügyvezető elnök)