2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2013.05.13.
hír, irodalom, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület az évente adományozott Az év kiállítása"díjjal a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza. A pályázók közül mindig egy állandó vagy időszaki kiállítást jutalmaz a bíráló bizottság. A díjjal emléktábla, díszoklevél és pénzjutalom jár.

 

Az év múzeuma elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang.

 

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma, valamint a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapta Az év múzeuma 2012 díjat a Múzeumok majálisán szombaton, a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az év kiállítása a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhezcímű időszaki tárlata lett.

 

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére. Előző évi tevékenységét felmérve hét intézmény jelentkezett a legutóbbi felhívásra.


Aquincumi MúzeumAz elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók; a szakmai testület a pályázó múzeumok beküldött anyagait és a helyszínen szerzett tapasztalatokat együtt értékelte.


A bizottság döntése alapján Az év múzeuma 2012 díjat a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma a sikeres pályázatokra épülő szakmai és múzeumpedagógiai alapú vonzerőfejlesztés, illetve a programkínálat gazdagítása elismeréseként vehette át.


A Tiszazugi Földrajzi Múzeumnak a díjat az utóbbi években a muzeológiai tevékenység minden területére kiterjedő, sikeres pályázatokra építve elért jelentős fejlesztések elismeréseként ítélték oda.


A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság közös különdíját a szerencsi Zempléni Múzeum kapta a modern koncepciójú, korszerű eszközökkel felszerelt új állandó kiállítás és a gyűjtemény digitalizálása terén elért eredmények elismeréseként.


A bíráló bizottság elismerő oklevelét a paksi Atomenergetikai Múzeum, a budapesti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, a nagyatádi Városi Múzeum és a nemesvámosi Villa Romana Baláca érdemelte ki.

 

Az év kiállítása pályázatra az idén kilenc intézmény nyújtott be anyagot:

 

Déri Múzeum (Debrecen): Névelő növények - rajzoló szépírók

Iparművészeti Múzeum: Art Deco és modernizmus

Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság: Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhez

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum: Szabad a pálya

Molnár-C. Pál Műterem - Múzeum: Molnár C. Pál és Párizs, Boldog bábok, beszédes babák

Móra Ferenc Múzeum (Szeged): Aranyecset - Munkácsy Szegeden

Petőfi Irodalmi Múzeum: Mi mennyi? Örkény István százéves

Postamúzeum: új állandó kiállítás

Tornyai János Múzeum és Művelődési Központ - Emlékpont (Hódmezővásárhely): Megfigyelt művészet

 
Az évente adományozott Az év kiállítása díjjal a kiállítások megvalósításában a tudományos felkészültséget, kreativitást, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességet jutalmazzák. A díjat 2010-ben alapította a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, és először 2011-ben osztotta ki.

 

Az év kiállítása 2012 elismerésben a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhez című időszaki kiállítása részesült, az egyedi kultúrtörténeti témát enciklopédikusan, interaktív, a látogatót meditációra is késztető módon bemutató kiállítás megvalósításáért.


A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum Aranyecset - Munkácsy Szegeden című időszaki kiállítása, a Petőfi Irodalmi MúzeumMi mennyi? - Örkény István százéves című időszaki kiállítása és a Postamúzeum új állandó kiállítása.