2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2008.08.13.
Móra Ferenc Múzeum - Csongrád Megyei Önkormányzat Múzeuma - Szeged
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
2008. augusztus 14-én, csütörtökön 15 órakor érkezik a Móra Ferenc Múzeumba a világhírű kassai gótikus műkincs gyűjtemény. A középkori Felső-Magyarország képzőművészeti kultúráját bemutató felvidéki műtárgyegyüttes a szeptember elején nyíló, 4 milliárdos összértékű bibliai műkincs kiállítás része lesz majd.

Csütörtökön negyvennégy kincset szállítanak Kassáról a csongrádi megyeszékhelyre. A Móra-múzeum történetében nem volt még példa arra, hogy ekkora szállítmány érkezzen a Kultúrpalota elé. A felbecsülhetetlen értékű műveket, szárnyas oltárt, egyházias, bibliai vonatkozású festményeket, szobrokat, műtárgyakat egy 19 méter hosszú, 4 méter magas kamion hozza Szegedre. Az óriási szállítóeszköz érkezése miatt a rendőrség csütörtökön 3 óra előtt egy rövid időre le fogja zárni a régi híd környékét.

A kassai gótikus kincsek még soha nem voltak kiállítva a jelenlegi Magyarország területén, így igazi művészeti csemegében lehet majd része a múzeumlátogatóknak. Azért is óriási áttörés, hogy most Magyarországon is láthatóak lesznek a kassai gótikus műkincsek, mert a korábbi évtizedekben még azt sem engedélyezték a magyar művészettörténészeknek, hogy kutatásokat folytassanak a kincsekről. Emiatt is lesz jelen a műtárgyak érkezéskor a középkori képzőművészet nemzetközi hírű magyar kutatója, Török Gyöngyi művészettörténész. A szeptembertől a Móra-múzeumban látható kassai gótikus műkincsek utoljára Franciaországban voltak kiállítva.

A kassai gótikus kincsek érkezése sajtónyilvános, melyre tisztelettel várjuk a média képviselőit.