2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma - Miskolc - Hámor
A múzeum épülete
Cím: 3517, Miskolc - Hámor Palota u. 22.
Telefonszám: (46) 379-375
Nyitva tartás: K-Sze előre bejelentett csoportoknak, Cs-P 10-16, Szo 10-16
2011.09.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hallotta már a kovácsüllők zenéjét? Látogassa meg szeptember 17-én a kohók és hámorok völgyét Újmassán, és engedje, hogy elvarázsolja a tűz és a vas világa! A Fazola-kohó tövében épült vasverőben megtekintheti és kipróbálhatja a Magyarországon egyedülálló vízikerekes kovácsolást egy kovácsmester szakavatott segítségével. Részesévé válhat, ahogy a farkaskalapács ütései alatt formát ölt a formátlan anyag.

De mi is az a farkaskalapács?

Egy olyan nagy méretű megmunkáló eszköz, ami vas nyújtására, kovácsolására szolgál, de nem emberi erő működteti. Magyarországon a 14. század első felében honosodott meg a hámor, a vízi energiával működtetett fújtatók és kalapácsok együttese.

Úgy működik, akár egy libikóka...

A vízikerék forgó mozgását a tengelyen elhelyezett bütykök alakítják át függőleges irányú mozgássá a fújtatók és a farkas kalapács számára. A farkas kalapács úgy működik, mint a libikóka, csak itt a tengely felőli oldalon nem ellensúly van, hanem a forgó tengely bütykei emelik-ejtik vissza a kalapácsot az üllőre. A hámorok növelték a vas feldolgozásának hatékonyságát és évszázadokon keresztül szinte változatlan formában működtek.

Fazola Fesztivál - ahol a hagyományok tovább élnek!