2023.01.23.
Néprajzi Múzeum

Síppal, dobbal, didzseriduval

2023.11.30.
Óbudai Múzeum

Elfeledett nemzetiség nyomában

2023.11.30.
Dubniczay-palota - Művészetek Háza

Kulturális eseménykiajánló

2023.11.28.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

Új bányamentő-készülékek is várják majd az érdeklődőket a skanzenben

Néprajzi Múzeum - Budapest
Néprajzi Múzeum látványterv
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: K-V 10-18
2023.09.25.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A múzeum két kategóriában is visz haza elismerést: múzeumpedagógust és múzeumpedagógiai programot is díjaztak. Az elismerések ünnepélyes átadására szeptember 25-én a Magyar Természettudományi Múzeumban, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón került sor.

Koltay Erika múzeumpedagógusunk életműdíjat, az Inkluzív nap c. múzeumpedagógiai programunk pedig az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) különdíját nyerte el.

A Múzeumpedagógiai nívódíj 2003 óta a múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket.

A díjakat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén adták át. Az arra érdemes szakemberek munkáját méltató díjak fontos szakmai elismerések az intézmények életében és a közönség felé is.

Idén a Múzeumpedagógiai Életmű-díjat Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa kapta. Koltay Erika 1992 óta dolgozik a Néprajzi Múzeumban. Múzeumpedagógiai foglalkozások fejlesztése és lebonyolítása mellett kiadványok, módszertani anyagok és digitális oktatási segédanyagok összeállításában is közreműködik.

Koltay Erika néprajzi dokumentumfilmesként folyamatosan bevonja a múzeum archív mozgóképes anyagait a múzeumi oktatásba, tematikus klipekkel, a múzeum gyűjteményére épített izgalmas vizuális illusztrációkkal.

A környezettudatos magatartás fejlesztésével is aktívan foglalkozik. Koltay Erika a felnőttoktatás megújítására is törekszik: Bodnár Katával kidolgozta a Hajléktalanok a múzeumban c. programot és egy időseknek tartandó speciális foglalkozás programját is.

Ugyancsak munkatársaival dolgozta ki és valósította meg azt A megújuló Néprajzi Múzeum felnőtt tanulás stratégiájának szakmai előkészítése az Erasmus+ projekt keretében című pályázatot, amelyet nívódíjjal ismertek el.

Nívódíjat kapott Kolostori Kincső és Molnár József, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai

Az OKSZ különdíjat a Néprajzi Múzeum és a Mozaik Múzeumtúra Inkluzív nap című
programja kapta.

A Molnár József és Kolostori Kincső múzeumpedagógusok által kidolgozott program az ICOM új múzeumi definíciója, kiemelten a hozzáférés, a befogadás és a sokszínűség szellemében jött létre. Hogyan lehet a Múzeum mindenkié, azoké is, akik fizikai vagy szellemi képességeikben korlátozottak, nem rendelkeznek az értelmezéshez – elvileg –szükséges tudással? Mit tehet az intézmény, hogy a múzeumlátogatás tapasztalatától senki se legyen megfosztva? Az inklúzió lényege, hogy tipikus fejlődésű és fogyatékossággal élő diákok egymással osztoznak a múzeumpedagógiai program élményében, egymással kapcsolatba lépve, a másik képességeihez igazodva végzik el a feladatokat, értelmezik és dolgozzák fel a foglalkozás során kapott ismereteket.

A program érdeme, hogy miközben a múzeumi kollégák számára is tapasztalatot jelent, a hagyományos foglalkozások eredményein messze túlmutatva az iskolás korosztály toleranciájára és nyitottságára épít, rekonstruálva egy olyan világot, amelyben a másik jelenléte
természetes.