2023.07.19.
Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány

Herendi Porcelán Trófea a Formula 1 Magyar Nagydíjon

Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány - Herend
A múzeum és a Porcelángyár épülete
Cím: 8440, Herend Kossuth Lajos utca 140.
Telefonszám: (88) 523-197, (88) 523-179
Nyitva tartás: II.2-III.31.: K-Szo 9:30-16:00
IV.1-X.24.: H-V.: 9:00-17:30
X.25-XII.18.: K-Szo 9:30-16:00
2023.07.19.
Herendi Porcelánmanufaktúra
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxusporcelánokra gondol. Ugyanígy a Forma–1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik e versenyszezonban ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi trófeáit.
Herendi Porcelán Trófea a Formula 1 Magyar Nagydíjon
A trófeák tradicionális formája ikonikus jelképpé vált mára. A vázák neoklasszicista stílusúak, formájuk az ókori vázák alakját követik. Tükrükben a Hungaroring pálya sziluettje vehető ki. Az innovációt a minden évben megújuló dekoráció adja. Idén a választás egy különleges, mesterfestők által készíthető mintára esett. Ez a minta az „ezervirágos” – milles fleures – dekor, amely brokátszerűen szövi át a hófehéren ragyogó porcelánfelületet. A virágzó ágak kusza szövevényében helyezkedik el a röptében ábrázolt paradicsommadár, amely a légies könnyedségre, a repülésre és a gyorsaságra utal. A minta eredete a 19. századra vezethető vissza, színe pedig egyedi herendi purpur. Nemesfémmel, 18 karátos matt arannyal díszített. Ebben a színvilágban ez a kivitel kizárólag a legjobb Formula 1-es pilótáknak és csapatoknak, illetve a főszponzor tiszteletére készült.

A konstruktőri Herendi dísztál esetében ez a mívesség tovább nemesedik a tál szélén látható áttört szegéllyel, amely porceláncsipke egy speciális herendi porcelán készítési technika.

A trófeák elkészítési ideje mintegy hat hónapot ölelt fel. Minden Herendi porcelán trófea egyedi remekmű, kizárólag a 2023. évi magyar futamra készült, egyedi tervezés, kézi módon készítés az alapanyag első érintésétől a festőecset utolsó simításáig. Aki birtokolhatja, egy valódi remekművet birtokolhat egyetlen példányban! Kiemelt rang ma már a Herendi Trófeát megszerezni!

Természetesen mind a festett dekor, mind a váza forma kézműves technológiával készült, a herendi alkotó kéz tehetségét dicséri. Bárki is lesz az idei magyar Forma-1 futam győztese, a díjátadón legmagasabbra idén is a Herendi porcelánt emelik majd.